Den Europæiske Ungdomsportal

Information og muligheder for unge i hele Europa.

Video: 

Marathon


Når røgen forsvinder

28 % af EU’s befolkning ryger, herunder 29 % af de unge europæere mellem 15 og 24 år. Næsten al tobaksrygning begynder i de unge år. Orienter dig selv og andre om de rette valg!

Rygning er fortsat den største enkeltårsag til dødsfald og sygdomme, der kan forebygges, i EU. Cigaretter indeholder en række giftstoffer og nikotin, som er et meget vanedannende stof, der får mange unge til at gå fra at være lejlighedsryger til at ryge hver dag.
 

Vil du kvitte smøgerne?

Hvis du er ung ryger og gerne vil stoppe, bør du se nærmere på Europa-Kommissionens seneste kampagne Eksrygere er ikke til at stoppe. Den giver praktiske tip til rygestop og tilbyder det nye redskab iCoach. Med denne digitale platform for sundhedsrådgivning får du hjælp til at stoppe i dit eget tempo. Redskabet iCoach er gratis og findes på 23 officielle EU-sprog. Det analyserer dine rygevaner og giver dig daglige råd, der passer til netop dig.

Mange lande har også oprettet rådgivningstjenester eller onlinestøttecentre, der kan hjælpe dig på vej mod en røgfri fremtid.

 

Vil du hjælpe med at sprede budskabet?

den internationale røgfrie dag (hvert år den 31. maj) skaber initiativer og arrangementer opmærksomhed om tobakkens ødelæggende effekt i form af tobaksrelaterede dødsfald og sygdomme. Kampagnematerialer kan hjælpe dig med aktivt at bekæmpe tobaksrygning.

 

Rygning og lovgivning

EU anbefaler, at minimumsalderen for rygning sættes til 18 år. I øjeblikket anvender 21 ud af de 27 EU-lande denne grænse, men den er fortsat 16 år i Belgien, Holland, Italien, Luxembourg, Malta og Østrig.

For at begrænse udsættelsen for passiv rygning har en række EU-lande indført strenge rygelove, der forbyder rygning på praktisk talt alle indendørs arbejdspladser og offentlige steder, herunder barer og restauranter.

Partnerskabet Smoke Free Partnership har udarbejdet et kort, der viser gennemførelsen af rygelovgivningen på nationalt plan i Europa.