You are here

flag

Közzétéve: 15/04/2013 16:49

Mi az az európai önkéntes szolgálat?

Életkorod 18 és 30 év között van? Szívesen töltenél 2–12 hónapot külföldön az európai önkéntes szolgálat keretében?

A picture

© shutterstock.com - DeiMosz

Hogyan is működik a dolog?

Az európai önkéntes szolgálat keretében végzett projektmunka két vagy több projektgazda közötti partnerségen alapul. Ezek a projektgazdák felelősek azért, hogy önkénteseket toborozzanak saját projektjük céljaira.

Az európai önkéntes szolgálatot teljesítők részvételével kapcsolatos szervezési feladatokat egy, a lakhelyük szerinti országban tevékeny küldő szervezet és egy, a szolgálat időtartama alatt őket vendégül látó fogadó szervezet végzi.

A projektek 2–12 hónapig tartanak, és az önkéntesek rendkívül sok területen, például a kultúra, a gyermek- és ifjúsággondozás, a sport, a kulturális örökségvédelem, a művészetek, az állatjólét, a környezetvédelem vagy a fejlesztési együttműködés területén működhetnek közre. Amikor véget ér a szolgálat, az önkéntesek tanúsítványt kapnak, mely igazolja, hogy részt vettek a programban, és ismerteti a projektet, amelyben közreműködtek. Ez a tanúsítvány a Youthpass.

Az önkéntesek szállása és ellátása térítésmentes, továbbá ingyenes egészségbiztosításban részesülnek, és költőpénzt is kapnak a projekt időtartamára. A résztvevőknek csak az utazási költségek egy kis részét (legfeljebb 10%-át) kell saját maguknak állniuk.

 

„A program rendkívül hasznos – óriási lehetőség sok olyan fiatal számára, akinek egyébként nem lenne alkalma arra, hogy utazzon, és megismerjen más kultúrákat.”
K. Rice európai önkéntes szolgálatot teljesített Angliában

 

Hogyan tudok jelentkezni?

Ha az életkorod 18–30 év (illetve hátrányos helyzetű fiatalok esetében 16–30 év), két lehetőség közül választhatsz:

1. Lépj kapcsolatba egy olyan szervezettel, amely önkénteseket toboroz engedélyezett projektben való részvételre, VAGY

2. lépj kapcsolatba valamelyik akkreditált szervezettel új projekt indítása céljából.

E célból tekintsd meg az akkreditált szervezetek adatbázisát.

A részvételre jogosult országok listáját a programkalauz tartalmazza.