Portalul european pentru tineret

Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

A picture
© fotolia.com - Drivepix

La şcoală în străinătate

Este adevărat că şi în străinătate, ca şi acasă, şcoala rămâne tot şcoală – vă veţi face însă noi prieteni, vă veţi îmbogăţi cunoştinţele lingvistice şi veţi intra în contact cu o cultură nouă.

Câteva luni petrecute la o şcoală în străinătate reprezintă o şansă unică de a vă dezvolta pe plan personal şi educaţional şi, în plus, vă fac CV-ul mult mai interesant.

 

Şederea individuală

De cele mai multe ori, elevii optează pentru şederea individuală – ei sunt găzduiţi de o familie din străinătate şi merg la şcoala locală timp de 3 până la 12 luni.

Pe scurt:

  • Majoritatea elevilor stau cu o familie-gazdă. Uneori există posibilitatea de a merge la o şcoală cu internat, dar în acest caz cheltuielile sunt mai mari.
  • Majoritatea elevilor au între 15 şi 18 ani.
  • Există organizaţii şi asociaţii specializate care vă pot ajuta să vă organizaţi şederea în străinătate.
  • Trebuie să vă planificaţi călătoria cu un an înainte.
  • Costurile variază mult, la fel şi serviciile incluse. În majoritatea cazurilor, toate costurile trebuie suportate de familia elevului.

 

Schimburi de grup

Schimburile şcolare, în care grupuri de elevi din diverse ţări se vizitează reciproc, sunt de obicei organizate de şcoli partenere sau de localităţi înfrăţite. Majoritatea se desfăşoară pe o perioadă scurtă, între o săptămână şi o lună.

 

Vă interesează un astfel de schimb? Întrebaţi şcoala sau consiliul local dacă au în derulare un program la care aţi putea participa. Dacă nu au, vorbiţi-le despre posibilităţile de finanţare europeană, de exemplu prin programele Comenius sau Europa pentru cetăţeni.

 

De asemenea, nu uitaţi să vă interesaţi dacă şcoala va lua în considerare cursurile pe care le veţi urma în străinătate. Menţionăm că există şcoli care v-ar putea cere să repetaţi anul.