Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Video: 

Marathon


Ko se dim razkadi

Kadi 28 % prebivalcev EU, med njimi je 29 % mladih v starosti od 15 do 24 let. Skoraj vsi kadilci začnejo kaditi v mladosti. Toda dobro je poznati nekatera dejstva!

V Evropski uniji je kajenje še vedno najpogostejši posamični vzrok smrti in bolezni, ki bi jih bilo sicer mogoče preprečiti. Cigarete vsebujejo številne toksine in nikotin, ki vodi v močno odvisnost, tako da mnogi mladi postanejo redni kadilci.
 

Če bi rad nehal kaditi

Če si med tistimi mladimi kadilci, ki bi se radi odvadili kajenja, ti bo morda v pomoč najnovejša kampanja Evropske komisije Nekdanji kadilci so nepremagljivi. Ponuja praktične nasvete in inovativnega spletnega pomočnika iCoach. Ta elektronski zdravstveni pomočnik ti bo svetoval odvajanje v tvojem lastnem ritmu. iCoach lahko uporabljaš brezplačno in v 23 uradnih jezikih EU. Najprej analizira tvoje kadilske navade in nato pripravi ustrezne napotke za vsak dan.

V številnih državah so uvedli tudi telefonske linije in spletne podporne centre, ki ti bodo pomagali stopiti na pot v nekadilski svet.

 

Če bi rad pomagal pri ozaveščanju drugih

Ob svetovnem dnevu brez tobaka (31. maja vsako leto) organizatorji s pobudami in prireditvami opozarjajo na visok davek, ki ga kadilci plačujejo s smrtjo in boleznijo. Pripravili so tudi gradivo, ki ga lahko uporabiš za boj proti kajenju.  

 

Kajenje in predpisi

Po priporočilih Evropske unije naj bi prepovedali prodajo tobaka osebam, mlajšim od 18 let. Ta starostna omejitev trenutno velja v 21 od 27 držav, medtem ko v Avstriji, Italiji, Malti, Nizozemski, Belgiji in Luksemburgu znaša 16 let.

Številne države EU so s strogimi zakoni prepovedale kajenje takorekoč v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih, denimo v bifejih in restavracijah, da bi tako omejile izpostavljenost nekadilcev cigaretnemu dimu.

Zemljevid sveta brez cigaretnega dima kaže, katere evropske države so uvedle protikadilske zakone.