Észrevettük, hogy Ön a Microsoft Internet Explorer egyik régebbi verzióját használja. Webhelyünk optimális használatához az Internet Explorer 9-es vagy még újabb verziójára van szükség, ezért azt tanácsoljuk, frissítse böngészőjét, hogy a webhely valamennyi funkcióját igénybe tudja venni. Az Internet Explorer újabb verziójának letöltéséhez látogasson el a Microsoft honlapjára http://www.microsoft.com.

Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


flag

Környezetbarát magatartás

A picture
© shutterstock.com - monticello

A környezettudatos fogyasztói döntésekért

Túlélésünk a Föld természeti erőforrásaitól függ. Ha azonban a jövőben is olyan ütemben aknázzuk ki őket, mint most, előfordulhat, hogy korábban kimerülnek, mint hinnénk. Itt az ideje, hogy felébredjünk, és szembenézzünk a rideg valósággal.

Változtatnunk kell

A korunkra jellemző túlfogyasztás teljesen kimeríti a Föld erőforrásait, és veszélybe sodorja az utánunk következő generációk jövőjét. Ha úgy folytatjuk, mint eddig, 2050-re egy újabb bolygóra lesz szükségünk ahhoz, hogy fedezzünk erőforrás-szükségletünket!

Ezt a forgatókönyvet azonban teljesen átírhatjuk, ha változtatunk életmódunkon, és fogyasztóként környezettudatos döntéseket hozunk.

 

Kevesebből többet

Megérett az idő arra, hogy újragondoljuk beidegződött szokásainkat, utánanézzünk, hogy az általunk vásárolt termékek honnan származnak, és hogyan készültek, kevesebb hulladékot hagyjunk magunk után, környezettudatos döntéseket hozzunk, figyelmesebben tanulmányozzuk a termékek címkéit, és a termékeket újrafelhasználjuk és újrahasznosítsuk. Nagyobb teret kell engednünk a természetnek.

 

Sok kicsi sokra megy

A Generation Awake kampány arra hívja fel a figyelmet, hogyan élhetünk teljes életet anélkül, hogy eközben elpusztítanánk környezetünket. A kampány honlapján hasznos tanácsokat olvashatsz arról, hogyan tudod napi életviteled során apró, ám okos változtatások révén javítani az életminőséged és kímélni a környezetet. A kezdeményezés lényege, hogy a mindennapok során átgondoltan és tudatosan hozzunk döntéseket.

 

Európában évente és fejenként 16 tonna anyagot használunk fel, ebből 6 tonna szemét keletkezik, aminek a fele szemétlerakóba kerül. Sajnálatos tény az is, hogy évente és fejenként 180 kg mennyiségben dobunk a szemétbe olyan élelmiszert, mely fogyasztható állapotban van.

 

Az uniós ökocímke

Az uniós ökocímke olyan termékeknek és szolgáltatásoknak ítélhető oda, amelyek kismértékben terhelik csak a környezetet. Keresd a logót az üzletekben, a termékeken, az üdülő- és táborhelyeken, illetve szállásfoglaláskor. Az elektronikus katalógus segítségével utánanézhetsz, mely termékek érdemelték ki az ökocímkét. Számuk több ezerre tehető az egyes országokban.