Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A picture
© fotolia.com - Drivepix

Járj iskolába – külföldön

Sokat nyerhetsz, ha egy ideig külföldön jársz iskolába: igaz ugyan, hogy tanulni ott is kell, de a kint töltött idő alatt új barátokat szerezhetsz, tökéletesítheted idegennyelv-tudásod, és a fogadó ország kultúráját is megismerheted.

A külföldi tanulmányok remek lehetőséget adnak arra, hogy kiteljesítsd személyiséged és gyarapítsd ismereteidet, ezen túlmenően pedig az önéletrajzodban is jól mutatnak!

 

Egyéneknek szóló lehetőségek

Egyénileg a diákok leggyakrabban úgy járhatnak iskolába külföldön, hogy 3–12 hónapon át egy külföldi oktatási intézményben folytatnak tanulmányokat, s ezalatt egy helyi család „fogadja be” őket.

Ez dióhéjban a következőket jelenti:

  • A diákok többnyire fogadó családoknál kapnak elhelyezést. Egyes esetekben lehetőség van kollégiumi elhelyezésre is, de ez rendszerint többe kerül.
  • A cserediákok életkora rendszerint 15 és 18 év között mozog.
  • Az egyéni kinntartózkodást megkönnyítheti, ha a tanuló igénybe veszi az ezzel foglalkozó szervezetek és egyesületek segítségét.
  • Célszerű legalább egy évvel előbb gondosan megtervezni a külföldön töltendő időszakot.
  • A költségek és a kint igénybe vehető szolgáltatások tekintetében nagy különbségek vannak az egyes lehetőségek között. Az esetek többségében az összes felmerülő költséget a diáknak és családjának kell állnia.

 

Csoportos diákcserék

Az iskolai csereprogramokat, melyek keretében különböző országokban élő diákok csoportosan látogatnak el egymáshoz, rendszerint partneriskolák, illetve testvérvárosok szervezik. A legtöbb csoportos diákcsere meglehetősen rövid, 1–4 hét időtartamú.

 

Ha érdekel ez a lehetőség, iskoládnál vagy a helyi önkormányzatnál érdeklődheted meg, szerveznek-e olyan csereprogramot, melyben részt vehetnél. Ha iskolád vagy a település, ahol élsz, nem működtet csereprogramot, érdemes felhívnod a figyelmüket az uniós finanszírozási lehetőségekre, így például a Comenius programra és az „Európa a polgárokért” programra.

 

Végezetül arról se feledkezz meg, hogy iskoládat idejében tájékoztasd a tervezett külföldi útról, és hogy megérdeklődd, az anyaintézmény beszámítja-e a majd a külföldön töltött iskolaidőt a tanulmányaidba. Figyelem: egyes esetekben előfordulhat, hogy a külföldön töltött idő miatt évet kell ismételned!