Europski portal za mlade

Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

A picture
© shutterstock.com - nopporn

Izrazi svoja mišljenja u Europskom parlamentu mladih

Europski parlament mladih potiče te da se zainteresiraš za svakodnevna događanja i demokratske procese, da vježbaš neovisno razmišljanje i da preuzimaš inicijativu. Želiš li sudjelovati?

 

Primjenjuje li se sljedeće na tebe:
 

  • imaš između 16 i 22 godine?
  • studiraš u Europi?
  • otvoren si prema novim idejama i zanimaju te druga stajališta, druge kulture i novi ljudi?
  • zanimaju te pitanja koja utječu na društvo u kojem živimo?
  • želiš se zabaviti?
     

Ako si odgovorio „da“ na sva ta pitanja, onda možeš sudjelovati na jednom od sastanaka Europskog parlamenta mladih (EYP-a ). Imaj na umu da na međunarodnim sastancima možeš sudjelovati samo ako pobijediš na nacionalnom natjecanju u organizaciji tvog  Nacionalnog odbora. Međutim, mnogi regionalni sastanci imaju samo jednostavan postupak prijave. 

Obrati se svom Nacionalnom odboru i saznaj odakle početi. Ako tvoja zemlja nije navedena na popisu, možeš se obratiti međunarodnom uredu EYP-a.

 

Kako to funkcionira?

EYPsvake godineorganizira 3 međunarodna zasjedanja u trajanju od 10 dana, uvijek u drugoj europskoj državi. Na svakom zasjedanju zastupnici se grupiraju u višenacionalne odbore koji se bave različitim temama o kojima pripremaju rezoluciju o kojoj će se razgovarati na Općoj skupštini.

 

„Prilika za razvoj raznih vještina najimpresivniji je vid FYP-a: od diplomacije do postizanja konsenzusa, od retorike do vodstva, do iskustva pisanja i uređivanja, do prikupljanja sredstava i upravljanja projektima.“
M. Roberts, 27, UK, Venture Capital Management.

 

Pozadinski podatci

EYP je jedno od najboljih mjesta gdje se mladi Europljani mogu uključiti u političke rasprave i susresti se s novim kulturama. Zaklada Heinz-Schwarzkopf „Europa mladih”, uključuje više od 20 000 mladih iz 35 država u više od 100 regionalnih, nacionalnih i međunarodnih događanja svake godine.