Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

A picture
© European Union

Izberi svojo vlogo

Ali se želiš preskusiti v vlogi poslanca Evropskega parlamenta, ministra Sveta EU, novinarja, lobista ali tolmača? Sodeluj v simulaciji postopka odobritve nove zakonodaje v Evropski uniji.

Simulacija Model Evropske unije kaže postopek odločanja v EU in poteka vsako leto v Strasbourgu.

Udeleženci se lahko seznanijo z delom evropskih institucij tako, da se v Evropskem parlamentu udeležijo razprave o kontroverznih zakonodajnih predlogih o dejanskih vprašanjih, ki jih pripravi Evropska komisija. V simulaciji rednega zakonodajnega postopka lobisti vplivajo na poslance Evropskega parlamenta in ministre Sveta EU, novinarji poročajo o razpravi, tolmači jo tolmačijo v svoj materni jezik ali v angleščino.

 

„Predstavljajte si, da lahko en teden vsak dan neposredno odločate o Evropi. Predstavljajte si udoben sedež na Svetu, ki je pravzaprav pogled v prihodnost. Predstavljajte si tudi približno 200 dobro oblečenih, pametnih,  preudarnih ljudi, ki sedijo drug zraven drugega. Kako enkratni so v svojem razmišljanju o prihodnosti, sedanjosti in Evropi! Pravzaprav si ni treba ničesar predstavljati, simulacija vas bo tako ali tako osupnila!“
Joanna Mikova (ministrica Sveta, 2011)

 

Kdo se lahko prijavi

Mladi med 18. in 26. letom starosti, ki so rezidenti države EU, Islandije, Lihtenštajna, Norveške, Švice in Turčije.

Zanimati jih mora delovanje evropskih institucij in znati morajo aktivno sodelovati v razpravi.

 

Postopek prijave

Izberi eno od 5 vlog in sledi navodilom prijavnega postopka.