Portalul european pentru tineret

Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

A picture
© shutterstock.com - Pressmaster

Hărţuire şi bullying cibernetic: intimidarea din spaţiul virtual

Întrucât tot mai mulţi tineri folosesc în mod frecvent telefoanele mobile şi internetul, bullyingul cibernetic s-a amplificat în ultimii ani. Vreţi să ştiţi ce puteţi face pentru a combate şi preveni acest nou fenomen?

Se poate vorbi de bullying cibernetic atunci când tinerii sunt agresaţi, molestaţi, intimidaţi, hărţuiţi, deranjaţi, ameninţaţi sau vizaţi de alte grupuri de tineri care îşi ating scopurile recurgând la diverse mijloace: e-mail, SMS, chat room, telefoane mobile, site-uri de socializare sau alte tehnologii. Când în fenomen intervin şi adulţi, vorbim despre hărţuire cibernetică, pentru că bullyingul îi priveşte exclusiv pe minori.

 

Combaterea bullyingului cibernetic

Consiliul Europei a lansat iniţiativa Tinerii împotriva incitării la ură on-line pentru a combate rasismul şi discriminarea în mediul virtual. Timp de doi ani, între 2012 şi 2014, tinerii şi organizaţiile de tineret vor putea participa la cursuri de formare care să îi ajute să recunoască aceste situaţii şi să ia atitudine împotriva lor. Bazat pe un curs şi o campanie on-line, proiectul promovează acţiunea şi măsurile de intervenţie.

 

Acţionaţi off-line

Deşi bullyingul cibernetic se manifestă on-line, el poate fi combătut şi cu mijloacele pe care ni le oferă lumea reală. Stop Cyber Bullying vă pune la dispoziţie o serie de materiale informative din care veţi afla ce puteţi face pentru a preveni şi elimina acest fenomen din şcoala sau comunitatea căreia îi aparţineţi.

 

Protejaţi-vă

Pentru că internetul este disponibil tot timpul, bullyingul cibernetic se evită cu greu şi nu este suficient ca victimele să-şi închidă telefonul sau calculatorul pentru a-l face să înceteze. Ins@fe vă învaţă cum să vă protejaţi on-line, sugerându-vă, de exemplu, să nu faceţi public profilul de pe paginile de socializare sau să nu adăugaţi la lista de prieteni persoane pe care nu le cunoaşteţi sau care nu vă inspiră încredere.