Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo

Gondolkozz, mielőtt poharat emelsz!

Tudtad, hogy a világon Európában a legmagasabb az egy főre jutó alkoholfogyasztás? Az alábbi tájékoztató elolvasása után gondold végig, nem lenne-e helyesebb, ha kevesebbszer vagy egyáltalán nem fogyasztanál alkoholt.

Az alkoholfogyasztás a második legnagyobb egészségügyi veszélyforrás Európában. A probléma a fiatalokat aránytalanul jobban érinti. Évente több mint 55 ezer 15–29 év közötti fiatal hal meg Európában valamilyen alkohollal kapcsolatos ok miatt.

 

Ismerd meg korlátaidat!

Az európai országok kétharmadában a 18 év alattiak nem vásárolhatnak sört vagy bort.  A tagállamok egyötödében ez az alsó korhatár 16 év, míg három európai tagállam egyáltalán nem köti korhatárhoz az alkoholvásárlást. Az uniós polgárok csupán kicsit több mint egy negyede tudja, hogy mi az az alkoholszint, amely fölött hazájában tilos gépjárművet vezetni – noha ilyen szabályozás mindegyik országban létezik. Bizonyos országokban még az ittas kerékpárosokat is megbírságolják.

 

Az érdeklődők ellátogathatnak a TALK ABOUT ALCOHOL (BESZÉLJÜNK AZ ALKOHOLRÓL) nevű weboldalra, ahol sok érdekes információt megtudhatnak az alkoholról, az alkoholfogyasztásnak a fiatalokra gyakorolt hatásáról és az alkoholfogyasztással kapcsolatos jogszabályokról. A weboldalon olvasott, illetve a hazád egészségügyi minisztériumától, közegészségügyi ügynökségétől vagy a legközelebbi információs központtól kapott információk birtokában szabadon dönthetsz alkoholfogyasztási szokásaidról.

 

Segíts másokat, hogy tájékozott döntéseket hozzanak!

Az Alcohol Policy Youth Network (APYN) nevű hálózat minden olyan, az alkoholipar által nem szponzorált ifjúsági szervezet vagy klub előtt nyitva áll, amely az alkoholfogyasztás káros következményeinek visszaszorításáért küzd.

A hálózat arra hivatott ösztönözni a fiatalokat Európa-szerte, hogy hívják fel a figyelmet az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémákra és emeljenek szót a helyi, tagállami és nemzetközi alkoholpolitika javítása érdekében. Az APYN képzésekkel, valamint erőforrások és útmutatók megosztásával is hozzájárul az alkoholfogyasztással kapcsolatos projektek végrehajtásához.

 

Az Active – sobriety, friendship and peace (Aktív – józanság, barátság, béke) elnevezésű európai ifjúsági szervezet több mint 500 ifjúsági csoportból és 25 ezer olyan fiatalból áll, akik nemet mondtak az alkoholra. A szervezet tagjai az alkoholmentes életmódot népszerűsítik és alternatívát kínálnak mindazoknak, akik nem tekintik az alkoholfogyasztást a kultúráink részének. Az Active szemináriumokat, képzéseket, ifjúsági találkozókat és társasági eseményeket szervez, valamint a politikai színtéren is aktív szerepet vállal az alkohol- és kábítószermentes környezet előmozdítása érdekében.

A kábítószermentes világért küzdő Foundation for a Drug-free World nevű alapítvány ingyenes anyagokat és információs csomagokat bocsát azok rendelkezésre (pl. „Az igazság az alkoholról” című kiadványt), akik saját kampányt szeretnének folytatni.

Az EU „Fiatalok lendületben” programja támogatja a fiatalokat megcélzó csereprogramokat és az ifjúsági kezdeményezéseket, ideértve azokat is, amelyek az egészséges életmódot népszerűsítik.