Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs

Fiatalok Európáért – csereprogramok és projektek

A „Fiatalok Európáért” projektek lehetőséget kínálnak arra, hogy tevékeny szerepet vállalj uniós polgárként, és hogy – országhatárokra való tekintet nélkül – sok más résztvevővel megismerkedj. Érdemes tehát utánanézni, milyen projektekben teheted próbára magad.

A Fiatalok Európában – az EU Fiatalok lendületben elnevezésű programjának egyik alprogramjaként – csereprogramokat, ifjúsági kezdeményezéseket és ifjúsági demokráciaprojekteket kínál az érdeklődőknek. Az alábbiakban példákon keresztül mutatjuk be, mit is takarnak ezek a kifejezések pontosan.

 

Ifjúsági csere

Az ifjúsági cserékre jó példa a „Slainte agus An Oige” (Egészség és fiatalság) elnevezésű csereprogram, amelynek színhelye Omagh észak-írországi város volt. A programban 40 ír, litván, lengyel és brit fiatal vett részt. A csereprogramot a szervezők azért hívták életre, hogy tudatosítsák a fiatalokban a szabadtéri tevékenységekben való részvétel előnyeit, és ezáltal arra ösztönözzék őket, hogy egészségesen éljenek. A „Slainte agus An Oige” résztvevői több különböző sportágat kipróbáltak, és műhelybeszélgetéseken vettek részt. Ezen túlmenően az egyes országokból érkezett fiatalok bemutató keretében ismertették meg a többieket hazájuk kultúrájával és történelmével. A program abban is segített, hogy a résztvevők erősítsék önbizalmukat, elfogadjanak másokat, nyitottak legyenek a világra, valamint jobban megismerjék és értékeljék a különböző kultúrákat.

 

Nemzeti ifjúsági kezdeményezés

A nemzeti ifjúsági kezdeményezések sorába tartozik az a projekt, melynek keretében 12 fiatal egy civilszervezet munkatársaival közösen utcagyerekeknek segített alapvető számítógépes ismereteket elsajátítani Törökországban. Annak érdekében, hogy a kezdeményezés európai dimenzióval is rendelkezzen, a projektmunkában részt vevő fiatalok kutatást végeztek arra vonatkozóan is, mi jellemzi az utcagyerekek helyzetét más európai országokban. A csoport tagjai sok hasznos információt gyűjtöttek a témában, megosztották egymással az eredményeket, és megvitatták, milyen hasonlóságok és különbségek mutatkoznak az utcagyerekek életkörülményeiben Európa-szerte.

 

Ifjúsági demokráciaprojekt

Példánkban azt az ifjúsági demokráciaprojektet ismertetjük, melyet a finnországi Mynämäki és Lieto település önkormányzata két – Norvégiában, Kjøllefjordban élő fiatalokat tömörítő – ifjúsági csoporttal közösen valósított meg a két ország területén. A fiatal, 15–17 év közötti résztvevők félreeső régiókban fekvő, kis helyi közösségek tagjai, néhányuk a helyi ifjúsági tanácsok munkájában is részt vesz. A projekt arra irányult, hogy megismertesse a fiatalokat a döntéshozatali rendszerek működésével, illetve hogy közelebb hozza egymáshoz az ifjú generációk tagjait és a döntéshozókat. A fiatalok ún. álomfalut építettek, ahol csoportokban szimulációs játék formájában elevenítették meg, hogyan folyik a döntéshozatal a települési önkormányzatokon belül. A résztvevők azzal is foglalkoztak, hogyan működik a képviseleti demokrácia a gyakorlatban.

Fiatalok lendületben – Pályázati útmutató

 

Hogyan jelentkezhetsz valamelyik alprogramra?

Feltételt jelent, hogy:

  • életkorod 13 és 30 év között legyen, vagy hogy ifjúsági munkát végezz, illetve ifjúsági szervezetben dolgozz;
  • a programországok vagy a partnerországok valamelyikében élj.

További információk a jelentkezésről

Ha Te is és projekted is megfelel a vonatkozó feltételeknek, küldd be jelentkezésed az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségnek (EACEA) vagy a lakhelyed szerinti országban működő nemzeti ügynökségnek.

 

Határidők

A nemzeti ügynökségekhez benyújtott projektekre az alábbi 3 jelentkezési határidő vonatkozik:

  • Február 1. – a május 1. és október 31. között kezdődő projektek esetében
  • Május 1. – az augusztus 1. és január 31. között kezdődő projektek esetében
  • Október 1. – a január 1. és június 30. között kezdődő projektek esetében

 

Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökséghez (EACEA) benyújtott projektekre ugyancsak 3 jelentkezési határidő vonatkozik, az alábbiak szerint:

  • Február 1. – az augusztus 1. és december 31. között kezdődő projektek esetében
  • Június 1. – a december 1. és április 30. között kezdődő projektek esetében
  • Szeptember 1. – a március 1. és július 31. között kezdődő projektek esetében