Europski portal za mlade

Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

A picture
© fotolia.com - zaretskaya

Europski olimpijski festival mladih: mala Olimpijada budućih zvijezda

Europski olimpijski festivali mladih, koji se održavaju zimi i ljeti svake druge godine, među najvažnijim su događajima za mlade sportaše kojima je cilj stjecanje međunarodnog iskustva. Festivali upoznaju mlade sportaše sa svim aspektima pravih Olimpijskih igara.

Pokrenut 1990. i tada nazvan „Europski olimpijski dani mladih” Europski olimpijski festival mladih (EYOF) jedini je događaj u Europi s više sportova, a pokrenut je na inicijativu Udruženja europskih olimpijskih odbora (EOO). S EYOF-om, Europa slijedi tradiciju drugih kontinenata, poput Azije, koji su već imali svoje igre.
 

Tko sudjeluje?

Ljetni i zimski europski olimpijski festival mladih usmjeren je na mlade sportaše iz čitave Europe u dobi od 14 do 18 godina. Otprilike 2 500 sportaša sudjeluje u ljetnom festivalu, dok u zimskom sudjeluje otprilike njih 1 300.
 

Devet olimpijskih sportova dio su Europskog olimpijskog festivala mladih: atletika, košarka, biciklizam, gimnastika, rukomet, judo, plivanje, tenis i odbojka.
 

I ti možeš biti dijelom Europskog olimpijskog festivala mladih tako da se prijaviš kao volonter.
 

„Ovaj Festival mladim europskim sportašima pruža izvrsnu motivaciju jer daje smisao njihovim karijerama već od samog početka.
Jacques Rogge, Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora i osnivač EYOF-a

 

O čemu se tu radi?

Načela EYOF-a temelje se na Olimpijskoj povelji Pierrea de Coubertina. Događaj bi trebao pridonijeti boljem i mirnijem svijetu obrazujući mlade, u ovom slučaju, pomoću sporta. Prema olimpijskom idealu, igre pomažu ostvariti zajedničko razumijevanje bez bilo kakvog oblika diskriminacije te putem prijateljstva, solidarnosti i poštene igre.
 

EYOF je organiziran kao i Olimpijske igre: tu su svečanost otvaranja i zatvaranja festivala, olimpijski plamen gori za vrijeme čitavog festivala, svira se nacionalna himna u čast pobjednika i podižu se zastave svih dobitnika medalja.