Euroopan nuorisoportaali

Tietoa nuorille eurooppalaisille

A picture
© fotolia.com - zaretskaya

Euroopan nuorten olympiafestivaalit – tulevaisuuden lupausten kisat

Aina parittomina vuosina järjestettävät Euroopan nuorten olympiafestivaalit ovat hieno tilaisuus nuorille urheilijoille saada kansainvälistä kokemusta. Festivaalit tarjoavat osallistujille mahdollisuuden saada makua oikeiden olympialaisten tunnelmasta ja järjestelyistä.

Vuonna 1990 Euroopan kansallisten olympiakomiteoiden liitto järjesti ensimmäistä kertaa Euroopan nuorten olympiapäivät, jotka myöhemmin nimettiin Euroopan nuorten olympiafestivaaleiksi (EYOF). Vastaavanlaisia monen urheilulajin kilpailuja, joihin tietyn maanosan nuoret huippu-urheilijat voivat osallistua, oli järjestetty jo muualla maailmassa, esimerkiksi Aasiassa.

 

Osallistujat

Nuorten olympiafestivaalien kesä- ja talvikisat on tarkoitettu 14–18-vuotiaille urheilijoille Euroopan maista. Kesäkisoissa on noin 2 500 osallistujaa ja talvikisoissa noin 1 300.

Kisojen yhdeksän lajia ovat judo, koripallo, käsipallo, lentopallo, pyöräily, tennis, uinti, voimistelu ja yleisurheilu.

Kisajärjestelyihin tarvitaan aina myös vapaaehtoisia työntekijöitä.

 

"Olympiafestivaalit ovat suuri motivaation lähde nuorille eurooppalaisurheilijoille, koska ne antavat heidän urheilu-uralleen  suunnan jo varhaisessa vaiheessa."
Jacques Rogge, kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja ja Euroopan nuorten olympiafestivaalien perustaja

 

Perusperiaatteet

Euroopan nuorten olympiafestivaalien toiminta perustuu Pierre de Coubertinin laatimaan olympialiikkeen peruskirjaan. Tapahtuman tavoitteena on kasvattaa nuoria urheilun avulla ja siten edistää maailmanrauhaa. Olympialiikkeen ihanteiden mukaisesti kisoissa ei syrjitä ketään vaan niillä edistetään keskinäistä yhteisymmärrystä ystävyyden, solidaarisuuden ja reilun pelin avulla.

Olympiafestivaalit muistuttavat järjestelyiltään varsinaisia olympialaisia: molemmissa on avajais- ja päättäjäisseremoniat, olympiatuli palaa koko festivaalien ajan, voittajan kunniaksi soitetaan hänen maansa kansallislaulu ja kaikkien mitalistien liput nostetaan salkoon.