Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A picture
© fotolia.com - zaretskaya

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: a jövő nagy versenyzőinek kis olimpiája

A minden páratlan évben megrendezésre kerülő nyári, illetve téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon fiatal európai sportolók mérkőzhetnek meg egymással. A sportfesztivál minden aspektusában a valódi olimpiai játékokra emlékeztet.

Az Európai Olimpiai Bizottságok Egyesülete 1990-ben „Európai Olimpiai Napok” névvel indította útjára a ma már Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválként ismert eseménysorozatot. A fesztivál az egyetlen olyan sportverseny Európában, ahol a versenyzők több sportágban mérhetik össze erejüket. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál létrehozásával Európa más kontinensek (pl. Ázsia) hagyományait követte, ahol már eddig is rendeztek hasonló sportvetélkedőket.

 

Ki vehet részt?

A nyári és a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválokon 14 és 18 év közötti európai fiatalok indulhatnak. A nyári megmérettetéseken kb. 2500 résztvevő , míg a téli játékokon kb. 1300 fiatal szokott indulni.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok programját a következő kilenc olimpiai sportág alkotja: atlétika, kosárlabda, kerékpár, torna, kézilabda, cselgáncs, úszás, tenisz és röplabda.

Önkéntesként te is részt vehetsz valamelyik Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. 

 

„Mivel a fesztiválokon a karrierjük elején lévő, fiatal európai sportolók részesülhetnek elismerésben, ezért ezek a megmérettetések rendkívül motiválóak számukra.”
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok alapítója

 

A kezdeményezés háttere és céljai

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok alapelvei Pierre de Coubertin Olimpiai Chartáján alapulnak. Az eseménysorozat célja, hogy a fiatalság nevelésével hozzájáruljon a világ szebbé és békésebbé tételéhez. A nevelés az olimpiai játékok esetében a sporton keresztül valósul meg. Az olimpia eszméjének szellemében a játékoknak elő kell segíteniük a kölcsönös megértést. Ezért a vezérelvük a barátság, a szolidaritás, a szabályok betartása és a diszkrimináció összes formájának elutasítása.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál az olimpiai játékok hagyományait követi, azaz van nyitó- és záróünnepség, az olimpiai láng a játékok végéig lobog, a nyertes tiszteletére eljátszák hazája himnuszát, a dobogósok zászlaját pedig felvonják.