Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Video: 

Marathon


A dohányzás veszélyei

Az EU lakosságának 28%-a dohányzik, a dohányosok 29%-a pedig 15–24 év közötti fiatal. Szinte a legtöbb dohányos serdülőkorban vagy fiatal felnőttként kezd el cigarettázni. Tájékozódj és tájékoztass másokat is a helyes döntésekről!

A dohányzás továbbra is a leggyakoribb okozója az olyan haláleseteknek és betegségeknek az Unióban, amelyek megelőzhetők lehettek volna. A cigaretta számos mérgező anyagot, valamint nikotint tartalmaz. Ez utóbbi miatt sok fiatal válik függővé, és már nem csak alkalmanként szív el egy szállal, hanem naponta gyújt rá.

 

 

Le szeretnél szokni a dohányzásról?

Ha le szeretnél szokni a dohányzásról, figyelmedbe ajánljuk az Európai Bizottság legfrissebb kampányát, amelynek neve: A volt dohányosok megállíthatatlanok. A kampány egyrészt gyakorlati tanácsokat nyújt a dohányzásról való leszokáshoz, másrészt rendelkezésre bocsát egy leszokást segítő innovatív eszközt (iCoach). E digitális egészségügyi tanácsadó platform segítségével saját ritmusodban szokhatsz le a cigarettáról. Az ingyenesen használható iCoach mind a 23 hivatalos uniós nyelven elérhető. A platform elemzést készít a dohányzási szokásaidról, és minden nap személyre szabott tanácsokat küld neked.

Számos országban létrehoztak segélyvonalakat vagy online segélyközpontokat, amelyek támogatják a hozzájuk fordulókat a leszokásban.

 

Készen állsz arra, hogy felhívd a környezeted figyelmét a dohányzás veszélyeire?

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából minden év május 31-én olyan rendezvényekre és megmozdulásokra kerül sor, amelyek a dohányzás pusztító hatására, valamint a dohányzással kapcsolatos elhalálozásokra és betegségekre hívják fel a figyelmet. A weboldalról letölthető kampányanyaggal te is beszállhatsz a dohányzás elleni küzdelembe.

 

A dohányzás szabályozása

Az Európai Unió azt javasolja tagállamainak, hogy a dohányzást korhatárhoz kössék. A 27 országból jelenleg 21 alkalmazza az EU által javasolt alsó korhatárt, amely 18 év. Ausztriában, Olaszországban, Máltán, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban a dohányzási tilalom a 16 év alattiakra vonatkozik.

A passzív dohányzásból származó veszélyek visszaszorítása érdekében számos uniós tagállam léptetett életbe dohányzási tilalmat zárt terű munkahelyeken és nyilvános helyeken, többek között éttermekben, bárokban stb.

A Smoke Free Partnership (Dohányfüstmentes Partnerség) által kifejlesztett Smokefree Map segítségével az érdeklődők Európa-szerte nyomon követhetik a dohányzási tilalomról szóló jogszabályok tagállami végrehajtását.