Den europeiske ungdomsportalen

Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

A picture
© fotolia.com - Drivepix

Bytt klasserom – gå på skole i utlandet

OK, så du vil fortsatt være på skolen – men du vil få nye venner, forbedre språkferdighetene dine og bli kjent med en helt ny kultur.

Å tilbringe tid ved en skole i utlandet er en stor mulighet til å kunne utvikle seg personlig og faglig, og det ser også bra ut på CV-en.

 

Individuelt opphold

En av de vanligste formene for skoleopphold i utlandet. Du bor hos en lokal familie og går på skole i mellom 3 og 12 måneder.

Korte fakta:

  • De fleste elevene bor hos en vertsfamilie. Noen ganger vil det være mulighet for å bo på en kostskole, selv om det vanligvis er dyrere.
  • De fleste utvekslingsstudentene er i alderen 15 til 18 år.
  • Spesialiserte organisasjoner og foreninger kan hjelpe deg med å organisere oppholdet.
  • Du bør planlegge oppholdet ditt minst ett år i forveien.
  • Prisene varierer mye, og det gjør også hvilke tjenester som er inkludert. I de fleste tilfeller vil du og familien din måtte dekke alle kostnadene selv.

 

Gruppeutveksling

Skoleutvekslinger – der elevgrupper fra forskjellige land besøker hverandre – organiseres vanligvis av partnerskoler eller vennskapsbyer. De fleste utvekslingsoppholdene er nokså korte, fra en uke til rundt en måned.

 

Hvis dette kan være av interesse, vil skolen eller kommunen din kunne opplyse om det finnes en ordning dere kan delta i. Hvis ikke kan dere gjøre dem oppmerksomme på finansieringsmulighetene som finnes på europeisk nivå, for eksempel gjennom EUs Comenius-program eller Europe for Citizens-programmet.

 

Til slutt bør du informere skolen din god tid i forveien for å sjekke om du får godskrevet studietid for oppholdet i utlandet. Vær oppmerksom på at enkelte skoler kan kreve at du går året på nytt.