Europeiska Ungdomsportalen

Information och möjligheter för unga i hela Europa.

A picture
© fotolia.com - Drivepix

Byt klassrum – gå i skolan utomlands

Ok, du kommer fortfarande att behöva gå till skolan. Men du kommer samtidigt att få nya kompisar, förbättra dina språkkunskaper och lära känna en helt ny kultur.

Att gå i skolan utomlands är ett utmärkt tillfälle för dig att utvecklas, både i skolan och som person. Dessutom kommer det att se bra ut i ditt CV, förstås.

 

Enskild vistelse

Det här är ett av de vanligaste sätten att gå i skolan utomlands. Du bor i en lokal familj och går i skolan i 3 till 12 månader.

I korthet:

  • Det vanligaste är att bo hos en värdfamilj. Ibland finns det möjlighet att bo på internat, men det är oftast mycket dyrare.
  • De flesta eleverna är mellan 15 och 18 år.
  • Specialiserade organisationer och föreningar kan hjälpa dig att organisera din vistelse.
  • Du bör börja planera din vistelse minst ett år i förväg.
  • Kostnaderna varierar mycket, liksom den service som ingår. Oftast måste du och din familj stå för samtliga kostnader

 

Grupputbyte

Skolutbyte – där elevgrupper från olika länder besöker varandra – organiseras för det mesta av partnerskolor eller vänorter. De flesta utbyten är relativt korta och sträcker sig från en vecka till cirka en månad.

 

Om du är intresserad kan du vända dig till din skola eller kommun och höra med dem om de har något program som du kan delta i. Om inte, kan du berätta om de EU-bidrag som finns, till exempel genom Comenius utbytesprogram eller programmet Europa för medborgarna.

 

Slutligen: fråga din skola i god tid innan du åker om du får tillgodoräkna dig de kunskaper du skaffat dig utomlands. Du bör vara medveten om att vissa skolor kan kräva att du går om ett år.