Europski portal za mlade

Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

A picture
© shutterstock.com – YanLev

Budi siguran na internetu!

Mladi provode puno vremena na internetu, bilo preko računala bilo preko mobilnog telefona. Ali jesi li siguran da si pažljiv dok surfaš internetom?

Važno je uvijek imati na umu da sve što objaviš na internetu, zauvijek ostaje javno. Bilo da je u pitanju video, fotografija ili tekst, više ne pripada samo tebi. Objava bilo kakve osobne informacije na blogovima i profilima društvenih mreža može biti opasna i dovesti do virtualnog zlostavljanja. Zato u virtualnom svijetu nemoj učiniti ili reći ono što ne bi učinio ili rekao  nekome u lice i samo objavljuj stvari za koje misliš da je u redu da ih drugi vide ili znaju. 
 

Zaštiti svog virtualnog sebe

Ins@fe navodi neka osnovna pravila i savjete kako se čuvati kad god i gdje god ideš na internet, bilo da je u pitanju igranje igrica, chat ili jednostavno zabava. Savjet možeš dobiti i preko nacionalnog centra za podizanje svijesti.

Kako bi na zabavan način učio o sigurnosti na internetu, igra Vijeća Europe Through the Wild Web Wood dobra je opcija.


Podijeli informacije u realnom svijetu

Možeš preuzeti brošuru Take control of your personal data s web-stranice Europske komisije i među svojim prijateljima i obitelji, u školi ili u zajednici, promiči sigurnija ponašanja u virtualnom svijetu.