Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo

Az agresszió visszaszorítása

Előfordul, hogy egyes diákokat iskolatársaik fizikailag vagy szóban módszeresen terrorizálják és megfélemlítik. Tudod, hogy mi a teendő, ha ilyen bántalmazás (angolul: bullying) áldozatává válsz, vagy ha tanúja vagy, hogy másokat zaklatnak?

Az ismétlődő kegyetlenkedés (bullying) leggyakoribb oka az áldozat fizikuma, testsúlya, szexuális irányultsága vagy faji származása.  Az agresszió azonban nem csupán testi bántalmazásban ölthet formát. A jelenséghez tartozik pl. az áldozat lökdösése, verése, elgáncsolása, gúnynévvel illetése, csúfolása, tulajdonának megrongálása, ellopása vagy rosszindulatú szóbeszéd terjesztése.

 

Mit tudsz tenni?

Senkinek sem szabad szemet hunynia az iskolai agresszió felett. Ha áldozat vagy, vagy észreveszed, hogy valaki áldozattá vált, kérj segítséget. Az Európai bűnmegelőzési hálózat tanáccsal szolgál arról, hogyan lehet megelőzni vagy csökkenteni az iskolai kegyetlenkedéseket.

Ezért jött létre az agresszióellenes világnap (STAND UP to Bullying Day). Az esemény napján a résztvevők a világ minden táján egyenpólót öltenek magukra, és ezzel:

  • békésen, de nyomatékosan tudatára adják a zaklatóknak, hogy elutasítják ezt a fajta viselkedést,
  • üzenik az áldozatoknak, hogy mellettük állnak és készek a segítségre,
  • felhívják a figyelmet a kegyetlenkedés következményeire és arra ösztönzik a kívülállókat, hogy lépjenek közbe.

A megmozdulásra 25 különböző országban egyszerre kerül sor. A szervezők egyenpólókat és más szolgáltatásokat biztosítanak a részt vevő iskoláknak és munkahelyeknek. A részvételhez csupán online regisztrációra van szükség.

Eddig több mint 3100 iskola, munkahely és szervezet, azaz több mint egymillió személy vett részt ezeken a megmozdulásokon. A STAND UP to Bullying Day ötlete Észak-Amerikában született, de világszerte egyre népszerűbb.

 

Iskolán kívüli zaklatás

Megfélemlítéssel találkozhatunk az iskolán kívül is, például az interneten. Előfordulhat az iskolai utáni tevékenységek keretében, csapatsport űzése során, otthon, az utcán, sőt a munkahelyen is. Az internetes zaklatás (angolul cyber bullying) során az agresszorok megjegyzésekben, e-mailekben vagy online bejegyzésekben küldenek szét másokat zavarba ejtő képeket, fenyegető vagy sértő üzeneteket.