Portalul european pentru tineret

Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

A picture
© European Union

Alegeţi-vă un rol în „Modelul Uniunii Europene”

Doriţi să vedeţi ce înseamnă să fii membru al Parlamentului European, ministru în cadrul Consiliului UE, jurnalist, reprezentant al unui grup de lobby sau interpret? Participaţi la simularea procesului de aprobare a noilor acte legislative în Uniunea Europeană.

„Modelul Uniunii Europene” este o simulare a politicilor şi procesului de luare a deciziilor în UE, care are loc anual la Strasbourg.

Participanţii reproduc activitatea instituţiilor europene în Parlamentul European, dezbătând două propuneri legislative reale şi controversate, înaintate de Comisia Europeană. În timp ce membrii Parlamentului European şi miniştrii din cadrul Consiliului UE simulează procedura legislativă ordinară, reprezentanţii grupurilor de lobby încearcă să influenţeze cele două instituţii, jurnaliştii informează pe marginea derulării discuţiilor, iar interpreţii au sarcina de a reproduce conţinutul dezbaterilor în engleză sau în limba lor maternă.

 

„Imaginaţi-vă că timp de o săptămână trebuie să vă treziţi în fiecare zi ştiind că deciziile pe care le luaţi contribuie la crearea Europei. Imaginaţi-vă un fotoliu confortabil în sala Consiliului – nu doar o simplă piesă de mobilier, ci un loc de unde puteţi face o incursiune în viitor. Imaginaţi-vă, de asemenea, 200 de persoane bine îmbrăcate, inteligente şi incredibile prin modul în care văd viitorul, înţeleg prezentul şi îşi imaginează Europa. În ciuda acestui efort de imaginaţie, tot veţi fi uimiţi de această simulare!"
Joanna Mikova (ministru la simularea din 2011)

 

Cine poate participa?

Tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, rezidenţi într-o ţară din UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia sau Turcia.

Candidaţii trebuie să fie interesaţi de funcţionarea instituţiilor europene şi capabili să participe activ la dezbatere.

 

Cum vă puteţi înscrie

Alegeţi unul din cele 5 roluri disponibile şi urmaţi procedura de înscriere.