Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Praktikmöjligheter

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
Att praktisera är troligen det bästa sättet att få in en fot på arbetsmarknaden och skaffa sig nya kunskaper för framtida jobb.

En praktik brukar vara mellan tre månader och ett år. Det vanliga är att du gör praktiken efter din utbildning, men före ditt första jobb. I vissa fall ingår obligatorisk praktik i utbildningen.

Genom att praktisera får du använda dina kunskaper från utbildningen i en konkret arbetssituation. Praktiken är tänkt att ge dig erfarenhet inom ett visst yrke eller område. Den ska ha ett tydligt fokus och ett specifikt projekt som du ska jobba med. Dina arbetsuppgifter och mål anges i regel i ett skriftligt praktikavtal.

 

Tyvärr följer inte alla praktikplatser riktlinjerna. Därför har det europeiska ungdomsforumet tagit fram en stadga för praktik- och lärlingsplatser. Tanken är att införa rättsligt bindande kvalitetskriterier för praktik och uppmana alla arbetsplatser att följa kvalitetsnormerna.

 

Oavsett om du vill praktisera i hemlandet eller utomlands, i internationella organisationer, myndigheter eller privata företag så finns det många möjligheter. Hos Eurodesk kan du få en lista över aktuella praktikplatser.

Publicerad: Tis, 23/04/2013 - 09:51


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!