Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας 2015: κυριότερες εκδηλώσεις

Εκατοντάδες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015 στις 33 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+.

Θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας (27 Απριλίου έως 10 Μαΐου) ήταν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους να συμμετέχουν πιο ενεργά στον δημοκρατικό βίο και στον κόσμο της εργασίας. Σημείο εστίασης ήταν η συμμετοχή των νέων στα κοινά και η ενδυνάμωση των νέων απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα με στόχο την προώθηση μιας ευημερούσας δημοκρατίας.

 

Μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις ήταν η συζήτηση υψηλού επιπέδου για την «Προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά με στόχο την πρόληψη της μισαλλοδοξίας και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς», που διοργανώθηκε στις 6 Μαΐου.

 

Μετά τη συζήτηση, 3 εξαίρετα σχέδια για τη νεολαία βραβεύθηκαν με το Βραβείο Νεολαίας. Επελέγησαν ανάμεσα σε 150 υποψήφια σχέδια που υποβλήθηκαν από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς για το Erasmus+ και χρηματοδοτήθηκαν από τα προγράμματα «Νεολαία σε Δράση» και Erasmus+. Δείτε εδώ τα σχέδια που βραβεύθηκαν!

 

Στη Διάσκεψη με θέμα τον Διαρθρωμένο Διάλογο στις 4-6 Μαΐου συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και κρατικών αρχών απ' όλη την Ευρώπη.

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «YO!Fest», το οποίο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας στις 6 Μαΐου 2015 στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις. Πάνω από 7.000 νεαροί Ευρωπαίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση «Κοινή Ανάπτυξη», ενώ διοργανώθηκαν διάφορα εργαστήρια και δημόσιες συζητήσεις. Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο ρόλο της άτυπης εκπαίδευσης στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων. Το φεστιβάλ έκλεισε με μια σειρά ζωντανών συναυλιών.

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου «Ideas Lab». Πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου οι νέοι μπορούν να αναρτούν τις ιδέες τους σχετικά με προγράμματα και πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου των νέων, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι ιδέες αυτές αξιολογούνται από άλλους νέους και διαβιβάζονται σε υπευθύνους χάραξης πολιτικής για να γίνουν, ελπίζουμε, πράξη.  Κατά τη συζήτηση υψηλού επιπέδου, ένας νεαρός εκπρόσωπος από κάθε σχέδιο παρουσίασε τις ιδέες του στον Ευρωπαίο Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Τίμπορ Νάβρατσιτς.

 

 

Δείτε ορισμένα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα:

http://bit.ly/1hJxgsD

 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι: http://europa.eu/youth/eyw

Δημοσιεύθηκε: Παρ, 06/11/2015 - 12:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!