Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Διεθνείς ανταλλαγές καλλιτεχνών

A picture
© shutterstock.com - Masson
Αν είστε καλλιτέχνης, η εργασία σας σε άλλη χώρα μπορεί να αποδειχτεί νέα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Θα σας εφοδιάσει με εμπειρίες και γνώσεις και ίσως σας βοηθήσει επίσης να διευρύνετε το ακροατήριό σας ή να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες.

Η μετακίνηση καλλιτεχνών και επαγγελματιών του τομέα των τεχνών μεταξύ χωρών συμβάλλει καθοριστικά στην πολιτισμική πολυμορφία και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Ταξιδεύοντας εκτός των συνόρων της χώρας σας μπορείτε να διευρύνετε το πεδίο των δραστηριοτήτων σας, να δώσετε νέα προοπτική στις δημιουργίες σας  και να ανταλλάξετε εμπειρίες και γνώσεις με άλλους καλλιτέχνες.  Δεδομένου ότι το δημιουργικό ταλέντο κυκλοφορεί πιο ελεύθερα μεταξύ των συνόρων, είναι δυνατή η συνεργασία και οι εποικοδομητικές ανταλλαγές μεταξύ δημιουργών με διαφορετικό πολιτισμικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο.

 

Από πού να ξεκινήσετε;

Προτού αποφασίσετε για το πρόγραμμα κινητικότητας ή φιλοξενίας που θα επιλέξετε ως καλλιτέχνης, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τα κίνητρά σας. Πρέπει να είστε σίγουροι για τους λόγους που σας κάνουν να θέλετε να ζήσετε και να εργαστείτε κάπου αλλού. 

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να επιλέξετε  μια από τις προσφερόμενες δυνατότητες , ίσως βοηθηθείτε αν θέσετε στον εαυτό σας ορισμένα ερωτήματα, όπως:

  • Ποια περιοχή και ποια μορφή τέχνης σας ενδιαφέρει;
  • Ποιο μοντέλο φιλοξενίας σας ταιριάζει καλύτερα;
  • Τι είδους τεχνικές υποδομές χρειάζεστε;

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι οι διαδικασίες αίτησης και η χρηματοδότηση. Οι διαδικασίες υποβολής αίτησης διαφέρουν πάρα πολύ ανά περίπτωση και η συμμετοχή προγραμματίζεται πολύ νωρίς. Κατά περίπτωση, τα προγράμματα φιλοξενίας καλύπτουν όλα τα έξοδα, ή κανένα έξοδο ή μόνο μέρος των εξόδων. Υπολογίστε καλά τον προϋπολογισμό σας προτού ξεκινήσετε!

 

Η παραμονή  μου στο Κέντρο Casita Maria Arts and Education Centre, στο Μπρονξ,  ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης αποδείχτηκε πολύτιμη βοήθεια  για το έργο μου.  Όχι μόνο είχα  τη δυνατότητα να συνεργαστώ με μια μοναδική κοινότητα στο Μπρονξ, κάτι που ήταν κομμάτι της δουλειάς μου, αλλά ταυτόχρονα είχα στη διάθεσή μου έναν τεράστιο χώρο (το γυμναστήριο του σχολείου) όπου μπορούσα να εργαστώ απερίσπαστα, χωρίς περιορισμούς στον ήχο ή τις δοκιμές,  και να αναπτύξω το έργο μου. Το προσωπικό του Κέντρου ήταν επίσης πολύ συνεργάσιμο και ενθουσιασμένο που φιλοξενούσε  έναν διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνη πολυμέσων. Η δημιουργία ενός πολυσύνθετου, πρωτοποριακού έργου πολυμέσων σε μια αίθουσα γυμναστηρίου στο Μπρονξ ήταν μια πρωτοφανής εμπειρία που έδωσε απίστευτη ώθηση στη δουλειά μου.
Ο Mark Bolotin από την Αυστραλία ήταν στη Νέα Υόρκη το 2012

 

Πού να ψάξετε:

Trans Artists Foundation: κέντρο ενημέρωσης για την πολιτιστική κινητικότητα, με κύρια εξειδίκευση στα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών.

On the move: δίκτυο ενημέρωσης για την πολιτιστική κινητικότητα, το οποίο παρουσιάζει τις ισχύουσες προθεσμίες, οδηγούς και άλλα εργαλεία.

e.mobility: κοινότητα που προωθεί την καλλιτεχνική κινητικότητα, όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να βρουν ένα πρόγραμμα φιλοξενίας,  να υποβάλουν σχέδια και να προτείνουν συναντήσεις.

Residency unlimited: δωρεάν υπηρεσία που παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες για τα προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας σε όλον τον κόσμο.

Res artis: παγκόσμιο δίκτυο φιλοξενίας καλλιτεχνών.

 

Δημοσιεύθηκε: Παρ, 12/04/2013 - 11:39


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!