Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Schimburi internaţionale pentru artişti

A picture
© shutterstock.com - Masson
Dacă sunteţi artist, desfăşurarea activităţii în altă ţară vă poate oferi noi surse de inspiraţie. Veţi câştiga experienţă, vă veţi lărgi orizontul şi v-aţi putea extinde publicul sau lansa un parteneriat de colaborare.

Schimbul de artişti şi profesionişti din domeniul culturii joacă un rol major în promovarea diversităţii culturale şi a dialogului intercultural la nivel european. Trecând dincolo de frontierele naţionale vă veţi extinde domeniul de activitate, veţi da un nou sens propriilor creaţii, veţi face schimb de experienţă cu alţi artişti şi veţi învăţa de la ei. Libera circulaţie a talentului creativ face posibilă cooperarea şi promovează schimburile de artişti reprezentând medii culturale şi tradiţii artistice diverse.

Punctul de pornire

Înainte de a vă decide să participaţi la un program de schimb pentru artişti, gândiţi-vă bine de ce doriţi să faceţi acest pas. Trebuie să analizaţi în profunzime motivele care vă determină să locuiţi şi să lucraţi în altă ţară.

Alegerea programului care vi se potriveşte poate fi o sarcină dificilă. Pentru a vă ajuta, încercaţi să răspundeţi la câteva întrebări esenţiale:

  • Ce regiune şi ce disciplină vă interesează?
  • Ce tip de sejur vi se potriveşte?
  • De ce structuri artistice aveţi nevoie?

 

Următorul lucru la care trebuie să vă gândiţi sunt sursele de finanţare. Procedurile sunt foarte diferite, iar participarea se programează cu mult timp înainte. Unele programe privind rezidenţele pentru artişti acoperă toate costurile, unele le acoperă doar parţial, iar altele nu le acoperă deloc. Calculaţi-vă bine veniturile de care dispuneţi înainte de a pleca!

 

Sejurul meu la „Casita Maria Arts and Education Centre” din Bronx a fost deosebit de benefic pentru proiectul meu. Am putut să colaborez cu o comunitate unică din Bronx, parte integrantă a muncii mele şi am avut la dispoziţie un studiou imens (sala de sport a şcolii) în care am putut să creez sunet amplificat, să realizez proiecţii şi să-mi dezvolt proiectul. Personalul centrului mi-a oferit tot sprijinul de care am avut nevoie şi s-a arătat deosebit de încântat de ideea de a găzdui un artist multimedia.  Crearea unei opere complexe şi de avangardă într-o sală de sport din Bronx a fost, într-o anumită măsură, o experienţă suprarealistă, dar a dat un impuls formidabil muncii mele. Mark Bolotin, din Australia, a fost în New York în 2012

 

Unde puteţi căuta?

Trans Artists Foundation este un centru de informare în materie de mobilitate culturală, specializat în programele privind rezidenţele pentru artişti.

On the move este o reţea de informare în domeniul mobilităţii culturale, care prezintă detalii despre perioadele de selecţie, ghiduri şi alte instrumente utile.

e.mobility este o comunitate care promovează mobilitatea artiştilor şi le permite celor interesaţi să găsească programul potrivit, să prezinte proiecte şi să propună organizarea de întâlniri.

Residency unlimited este un serviciu gratuit care oferă informaţii actualizate despre rezidenţe pentru artişti din lumea întreagă.

Res artis este o reţea internaţională a rezidenţelor pentru artişti.

Publicat: V, 05/04/2013 - 15:05


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!