Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Programi međunarodne razmjene umjetnika

A picture
© shutterstock.com - Masson
Kao umjetniku, boravak u drugoj zemlji može ti pružiti nove izvore inspiracije. Steći ćeš iskustvo i znanje, a možda čak i novu publiku, ili pak stvoriti partnerstvo.

Posjete umjetnika i kulturnih radnika drugim zemljama vrlo su važne za kulturnu raznolikost i međukulturni dijalog. Putovanjima izvan granica možeš proširiti svoje aktivnosti, unaprijediti svoja djela te razmijeniti iskustva i naučiti nešto od drugih umjetnika. Kako kreativni talenti slobodno cirkuliraju preko granica, omogućava se suradnja i plodna razmjena među umjetnicima koji dolaze iz različitih kulturnih nasljeđa i umjetničkih tradicija.

 

Gdje početi?

Prije nego što se odlučiš za program mobilnosti umjetnika ili boravak u inozemstvu, moraš razmisliti o svojoj motivaciji. Trebaš znati koji su razlozi zašto želiš boraviti i raditi negdje drugdje.
 

Odabir među svim ponuđenim mogućnostima može biti prilično zahtjevan zadatak, ali postoje neka pitanja koja si možeš postaviti i koja će ti taj odabir olakšati:

  • Koja regija i koja disciplina te zanimaju?
  • Koji ti model boravka najviše odgovara?
  • Kakva ti je umjetnička infrastruktura potrebna?
     

Sljedeća stvar o kojoj trebaš razmisliti su prijave i novčana sredstva. Postupci prijave uvelike se razlikuju od slučaja do slučaja tako da se sudjelovanje planira mnogo prije otvaranja postupka. Neki programi boravka u inozemstvu pokrivaju sve troškove, neki ih ne pokrivaju uopće, a neki ih pokrivaju samo dijelom. Prije nego što kreneš, moraš znati s kolikim sredstvima raspolažeš!

 

Moja umjetnička praksa u centru Casita Maria Arts and Education Centre u Bronxu imala je iznimno povoljan učinak na moj projekt. Ne samo da mi je omogućeno da surađujem s jedinstvenom zajednicom u Bronxu - što je bilo sastavni dio mog rada - nego mi je dan i veliki studijski prostor (školska sportska dvorana) gdje sam mogao stvarati pojačani zvuk, testirati projekcije i razvijati projekt. Osoblje u Casiti bilo je puno potpore, a ujedno i uzbuđeno jer je među njima radio međunarodni multimedijalni umjetnik. Stvaranje složenog, avangardnog multimedijalnog djela u sportskoj dvorani u Bronxu bilo je pomalo nestvarno iskustvo, ali mom je radu dalo veliki poticaj.
Mark Bolotin iz Australije boravio je u New Yorku 2012.  

 

Gdje tražiti?

Trans Artists Foundation centar je znanja o mobilnosti u području kulture, s posebnim naglaskom na programe boravka umjetnika u inozemstvu.

On the move mreža je informacija o mobilnosti u području kulture koja nudi pregled nadolazećih rokova za prijavu, vodiča i alata.

e.mobility zajednica je koja promiče mobilnost umjetnika, tu umjetnici mogu pronaći programe boravka u inozemstvu, predati projekte za boravak u inozemstvu i dogovoriti susrete.

Residency unlimited besplatna je usluga koja nudi svježe informacije o programima boravka u inozemstvu za umjetnike širom svijeta.

Res artis svjetska je mreža koja nudi programe boravka u inozemstvu za umjetnike.

Objavljeno: pet, 28/03/2014 - 16:44


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!