Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Boj proti rasizmu v Evropi

A picture
© fotolia.com - bojorgensen
V Evropi je še vedno preveč stigmatiziranih ljudi, skupnosti in družb, ki trpijo zaradi krivic, ki jih prinaša rasizem. Kaj lahko storiš?

Rasna in etnična diskriminacija sta vsakodnevna stvarnost za milijone ljudi. Diskriminacija ima lahko več oblik: od tega, da posamezniki niso obravnavani enako, do tega, da se spodbuja etnično sovraštvo. Vsakdo od nas lahko pomembno vpliva na odpravljanje takega odnosa, tako da o tem pove še drugim!

 

Let's Fight Racism!

 

 

Nogomet proti rasizmu

Evropska nogometna zveza UEFA in mreža FARE (Nogomet proti rasizmu v Evropi) si skupaj prizadevata za širjenje ozaveščenosti o ničelni strpnosti do vseh oblik rasizma in diskriminacije. Tedni ukrepanja FARE združujejo deležnike, klube, etnične manjšine in skupnosti pri odpravljanju diskriminacije.

Ne glede na to, ali si član kluba prijateljev, nogometnega kluba, etnične organizacije ali katere koli nevladne organizacije v Evropi, lahko še vedno zaprosiš za manjši nepovratni znesek, s katerim lahko financiraš svoje dejavnosti v okviru tednov ukrepanja. Preneseš lahko različno gradivo, ki ga lahko uporabiš na svojem dogodku.

 

Mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije

21. marca 1960 je policija streljala na udeležence mirne demonstracije proti apartheidu v Južni Afriki in ubila 69 ljudi. Združeni narodi so ta dan določili za mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije.

Vsako leto se ob tem času v okviru vseevropskega tedna ukrepanja udejstvujejo vsi, ki se borijo proti rasizmu in rasni diskriminaciji. Tudi tvoja organizacija ali skupina lahko organizira koncerte ali konference, pošilja snovalcem politik protestna pisma oziroma najde druge načine, da pove svoje mnenje. Obrni se na omrežje UNITED, kjer boš našel potrebno gradivo.