Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Combaterea rasismului în Europa

A picture
© fotolia.com - bojorgensen
Multe persoane, comunităţi şi societăţi din Europa încă mai suferă de pe urma nedreptăţii şi a stigmatizării pe care le provoacă rasismul. Ce putem face?

Pentru milioane de oameni, discriminarea rasială şi etnică este realitatea de zi cu zi. Aceasta poate lua mai multe forme: de la încălcarea dreptului la tratament egal, până la ura etnică. Fiecare dintre noi poate juca un rol important în stoparea acestor atitudini. Trebuie doar să  transmitem mesajul mai departe!

 

Let's Fight Racism!

 

 

Fotbal împotriva rasismului

UEFA şi reţeaua FARE (Fotbal împotriva rasismului în Europa) lucrează împreună pentru a descuraja orice formă de rasism şi discriminare. Săptămânile acţiunilor FARE reunesc suporteri, cluburi, minorităţi şi comunităţi etnice care îşi doresc ca discriminarea să fie un fenomen de domeniul trecutului.

Dacă faceţi parte dintr-un fan club sau reprezentaţi o organizaţie a unei minorităţi etnice, un club  de fotbal sau un ONG din Europa, puteţi solicita o mică subvenţie pentru a organiza propriile activităţi pe durata manifestării. De asemenea, puteţi descărca materiale diverse pe care să le utilizaţi în timpul evenimentelor.

 

Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale

La 21 martie 1960, poliţia a deschis focul şi a ucis 69 de persoane care demonstrau paşnic împotriva regimului de apartheid din Africa de Sud. De atunci, această zi a fost declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite drept  Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale.

În fiecare an, în jurul acestei date, în Europa au loc acţiuni care reunesc persoane animate de dorinţa de a lupta împotriva rasismului şi discriminării rasiale. Organizaţia sau grupul din care faceţi parte se poate alătura acestui demers, organizând concerte sau conferinţe, trimiţând scrisori către factorii de decizie sau găsind alte modalităţi prin care să îşi exprime opinia. Contactaţi UNITED pentru a obţine toate materialele de care aveţi nevoie.