Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hátrányos megkülönböztetés – gyakoribb, mint hinnéd!

A picture
© fotolia.com - Kwest
Az Európai Unión belül alapjognak számít a méltányos bánásmód. Ennek ellenére továbbra is számos formája létezik a hátrányos megkülönböztetésnek, melyet nem mindig lehet könnyen felismerni.

Törvénybe ütközik embertársainkat hátrányosan megkülönböztetni életkoruk, fogyatékosságuk, szexuális irányultságuk, valamint nemi, faji, illetve vallási hovatartozásuk alapján. Az EU-tagországok állampolgárainak azonban csak egyharmada van tisztában az őt megillető jogokkal. Fontos tehát, hogy minden uniós polgár tájékozódjon arról, milyen jogokkal és kötelességekkel rendelkezik az Európai Unióban. Minél tájékozottabbak vagyunk, annál hatásosabban tudunk fellépni a diszkrimináció ellen.

 

Te se ülj ölbe tett kézzel!

Az Amnesty International nevű szervezet számos lehetőséget kínál arra, hogy Te is csatlakozzál Európában a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemhez. Aláírásodat adhatod az általuk indított aláírásgyűjtő akciókhoz, megoszthatod véleményed a felhasználói blogon, sőt akár a szervezetbe is beléphetsz.

A közösségi hálózatok tagjaként is tehetsz a fogyatékossággal élő személyek társadalmi kirekesztésének felszámolásáért. Ha csatlakozol a Vessünk véget a kirekesztésnek! elnevezésű projekthez, a Twitteren üzenetet küldhetsz az uniós politikusoknak, megoszthatod a többiekkel a társadalmi befogadásról és a fogyatékosságról szóló kedvenc videóidat, és saját kisfilmet is készíthetsz.

 

A diszkrimináció különböző formái

Közvetlen megkülönböztetésről akkor beszélünk, amikor valaki kedvezőtlenebb bánásmódban részesül másoknál faji vagy etnikai származása, vallási hovatartozása vagy egyéb meggyőződése, fogyatékossága, életkora, illetve szexuális irányultsága miatt. Példaként említhető az az eset, amikor a bolttulajdonos az állásra jelentkező szakképzett álláskeresőt pusztán az illető faji, illetve etnikai hovatartozása miatt nem veszi fel eladónak.

Közvetett megkülönböztetésről akkor van szó, ha valamely látszólag semleges szabály, feltétel vagy gyakorlat hátrányos helyzetbe hoz egyes embereket faji vagy etnikai származásuk, vallási vagy egyéb meggyőződésük, fogyatékosságuk, életkoruk, illetve szexuális irányultságuk miatt, kivéve ha ennek szükségszerűségét valamilyen jogszerű cél objektíven igazolja. Így például közvetett megkülönböztetésnek minősülne, ha valamelyik áruház megtiltaná alkalmazottai számára, hogy a vevők kiszolgálása során fejfedőt viseljenek, mert ez gyakorlatilag lehetetlenné tenné az eladói állások betöltését azok – például sok mohamedán nő – számára, akik vallási okokból fedett fővel járnak.

 

Ha segítségre van szükséged

Ért-e életedben hátrányos megkülönböztetés? Fontos, hogy tudd, hol kérhetsz tanácsot és segítséget.

Közzétéve: h., 15/04/2013 - 11:30


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!