Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Nettikiusaaminen – tuttua sinullekin?

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Monet meistä viettävät päivittäin aikaa netissä: käytämme sosiaalista mediaa, viestittelemme kavereiden kanssa, katsomme tv-ohjelmia tai haemme tietoa koulua tai työtä varten. Mutta entä, jos joudumme kiusaamisen kohteeksi?

No Hate Speech Movement on nuorille suunnattu kampanja, jossa nuoria kannustetaan puolustamaan ihmisoikeuksia ja torjumaan vihapuhetta (esim. rasismia, homofobiaa, seksismiä tai muita nettikiusaamisen muotoja).

 

Kampanjan perusti Euroopan neuvosto, ja sen ideana on käyttää nettiä itseään nettikiusaamisen vastustamiseen. Kampanjassa pyritään lisäämään nuorten tietämystä vihapuheesta ja opettamaan heitä tunnistamaan tilanteet, jossa jonkun ihmisoikeuksia loukataan, ja puolustamaan omia ja muiden ihmisoikeuksia.

 

EU:n perusoikeusviraston raportin mukaan vähemmistöryhmät (kuten romanit, seksuaaliset vähemmistöt ja maahanmuuttajat) ovat tyypillisimpiä viharikosten uhreja – myös netissä, jossa tekijät käyttävät hyväkseen verkkoviestinnän anonyymiyttä.

 

 

 

Kuinka voit auttaa

Voit tukea No Hate Speech -liikettä seuraavasti:

 

  1. Julkaise netissä vihapuhetta vastustavia kirjoituksia, kuvia, videoita tai muuta sisältöä.

 

  1. Oletko todistanut nettikiusaamista tai ollut itse sen kohteena? Raportoi siitä lähettämällä linkki Hate Speech Watch -sivustolle, jossa kartoitetaan netin vihapuhetta.

 

  1. Seuraa nohatespeech-blogia. Siinä on tietoa tulevista tapahtumista ja osallistumismahdollisuuksista. Voit seurata kampanjaa myös Facebookissa ja Twitterissä.

 

  1. Allekirjoita vetoomus viharikosten uhrien eurooppalaisen teemapäivän perustamiseksi (22.7.).

 

  1. Järjestä teemapäivän tueksi 22.7.2016 tapahtuma oppilaitoksessa, nuorten piirissä tai julkisella paikalla, ja levitä tietoa yhteisössäsi tai maassasi tapahtuneista viharikoksista.

 

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Kartoitus hankkeista, joilla vastustetaan netin vihapuhetta

Julkaistu: to:, 12/11/2015 - 09:18


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä