Portalul european pentru tineret

Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

© iStockphoto.com - clearstockconcepts

Drepturile LGBTI

Să faci parte din categoria persoanelor LGBTI (lesbiene, homosexuale, bisexuale, transsexuale și intersexuale) este în continuare foarte greu în multe țări și societăți. Află la cine poți apela pentru a primi ajutor.

46 % dintre participanții la un recent sondaj Eurobarometru au declarat că sunt de părere că homosexualii, lesbienele și bisexualii se confruntau cu discriminarea în 2012 și că s-au înregistrat puține îmbunătățiri semnificative față de 2009, când s-a efectuat un alt sondaj pe această temă.

 

Această opinie este susținută și de o anchetă realizată în 2014 de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE, în cadrul căreia 47 % dintre respondenți au declarat că în ultimele 12 luni au fost ei înșiși discriminați sau hărțuiți din cauza orientării sexuale. Procentele cele mai ridicate s-au înregistrat în rândul lesbienelor (55 %), al tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (57 %) și al persoanelor cu venituri scăzute (52 %).

 

Acționează

Dacă identifici conținuturi on-line ostile la adresa persoanelor LGBTI sau a oricărei alte comunități, le poți semnala pe site-ul Hate Speech Watch. Un studiu efectuat în 2012 de Departamentul pentru tineret al Consiliului Europei a constatat că discursul homofob și transfob se numără printre cele mai comune tipuri de discurs de incitare la ură.

 

Linkuri utile