Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Prava osoba iz skupine LGBTI

© iStockphoto.com - clearstockconcepts
Lezbijke, homoseksualci, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe (LGBTI) još se uvijek suočavaju s poteškoćama u mnogim zemljama i društvima. Saznajte komu se možete obratiti za pomoć.

U nedavnom istraživanju Eurobarometra 46 % ispitanika izjavilo je da smatraju da su se homoseksualci, lezbijke i biseksualne osobe suočile s diskriminacijom u 2012. te da je ostvaren neznatan pomak u odnosu na posljednje istraživanje iz 2009.

 

To stajalište podupire istraživanje Agencije EU-a za temeljna prava iz 2014. u kojemu je 47 % ispitanika izjavilo da su u proteklih 12 mjeseci osobno doživjeli diskriminaciju ili maltretiranje zbog svoje seksualne orijentacije. Stopa je bila najviša među lezbijkama (55 %), mladima između 18 i 24 godine (57 %) i osobama s niskim primanjima (52 %).

 

Učini nešto

Ako na internetu pronađeš sadržaje usmjerene protiv osoba iz skupine LGBTI ili bilo koje druge zajednice, možeš to prijaviti na web-stranici Budno oko govora mržnje (Hate Speech Watch). Istraživanje Službe za mlade Vijeća Europe iz 2012. pokazuje da su homofobni i transfobni govori mržnje najčešći oblici govora mržnje.

 

Ostale poveznice

 

Objavljeno: uto, 10/11/2015 - 09:46


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!