Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Légy a közösség tagja, ne a szélsőségek rabja

© fotolia.com - hikrcn
A médiában sok híradás szól olyan fiatalokról, akik világszerte radikális eszmék és mozgalmak követőivé váltak. Ezen az oldalon megtudhatod, mit tesz az EU a radikalizálódás ellen.

Ha ifjúsági munkás vagy, és aggodalommal tölt el, hogy közösségedben radikalizálódást tapasztalsz, érdemes ellátogatnod az uniós radikalizálódás-tudatossági hálózat honlapjára vagy arra a webhelyre, mely az IMPACT Europe elnevezésű projektet ismerteti. Ez az uniós finanszírozású projekt a radikalizálódást eredményesen megelőző módszerek kutatását, valamint a már bevált módszerek átadását és átvételét célozza.

 

Az én nevemben NE!

A 2015 elején Franciaországban és Dániában elkövetett terrorista támadásokat követően Navracsics Tibor európai biztos és az uniós országok oktatásügyi miniszterei március 17-én Párizsban kötelezettséget vállaltak arra, hogy az oktatás elő fogja segíteni az európai polgári értékek érvényesülését. Ezen túlmenően az Európai Unió számos projektet finanszíroz a kölcsönös megértés előmozdítása céljából.

 

Ebből a munkából a vallási közösségek is kiveszik a részüket. Így például a #NotInMyName („Az én nevemben NE”) kampány – melyet a londoni székhelyű „Active Change Foundation” nevű alapítvány hívott életre – arra ösztönzi a muzulmán vallású embereket, hogy a közösségi oldalakon ítéljék el a terrorizmust. A kampányban ma már más országok állampolgárai is részt vesznek.

 

Élj társadalmi életet – legyél része a közösségnek

A fiatalok gyakran internetes videók vagy ismerőseik hatására válnak radikális nézetek, mozgalmak követőivé. Ha gondoskodunk arról, hogy a fiatalok teljes mértékben beilleszkedjenek a társadalomba, azzal sokat tehetünk a radikalizálódás megelőzéséért. Egy 2014. évi, az Európai Unióban élő fiatalokról szóló Eurobarométer felmérés megállapította, hogy a válaszadó fiatalok 49%-a vett részt az előző év folyamán legalább egy szervezet (pl. sportklub, politikai párt vagy emberi jogi szervezet) tevékenységében (szemben a 2013-ban mért 56%-kal.) A válaszok alapján a legnépszerűbb szervezetek közé a sportklubok (29%), az ifjúsági és szabadidős klubok (16%) és a közösségi csoportok (11%) tartoznak.

 

Tevékenyebb szerepet szeretnél játszani a társadalomban? Próbáld ki az Európai Ifjúsági Portálon ismertetett tevékenységek valamelyikét! Ha valamilyen jó ügy mögé szeretnél állni, önkéntes munkát végezhetsz külföldön az Európai önkéntes szolgálat program keretében. Ezeket a lehetőségeket is érdemes áttekintened, ha tapasztalataid szeretnéd gyarapítani (pl. szakmai gyakorlati vagy ösztöndíj-lehetőségek megpályázása vagy versenyben való részvétel révén). Ha érdekel az ifjúságpolitika, kapcsolódj be a strukturált párbeszédbe, és segítsd a szakpolitikai döntéshozók munkáját.

 

Kapcsolódó linkek

Közzétéve: p., 06/11/2015 - 15:29


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!