Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mi a társadalmi befogadás?

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
A befogadó társadalom a kölcsönös tiszteletre és a szolidaritásra épül, és minden tagja számára egyenlő esélyeket, illetve méltányos életkörülményeket biztosít. További jellemzője, hogy a sokszínűséget nem megosztó tényezőként kezeli, hanem olyan adottságként, mely lehetőségeket teremt. A kérdés az, hogy Európában a befogadó társadalom álomkép-e csupán, vagy valóság.

A befogadó társadalmak tagjai érzik, hogy egyazon közösségbe tartoznak: közös identitás és közös értékek kötik őket össze.

A szegénység az egyik legfőbb ok, amiért az emberek kirekesztve érzik magukat a közösségből. Az okok közé sorolható az is, ha valaki nem fér hozzá az egészségügyi és a szociális szolgáltatásokhoz, illetve nem jut munkalehetőséghez.

Azok is érezhetik magukat kívülállónak, akik jól iskolázottak, illetve jómódban élnek. A társadalmi kirekesztés nem csak azokat sújtja, akik nélkülöznek. Az európai és a közép-ázsiai régióban élő emberek közül hozzávetőleg minden harmadik kirekesztve érzi magát a társadalomból.

 

A fiatalok és a társadalmi befogadás

A fiatalok képezik az egyik legveszélyeztetettebb társadalmi csoportot. Különösen így van ez súlyos gazdasági válságok idején. Az Európai Unióban a 17 éven aluliak körében minden ötödik gyermek olyan családban él, melyet elszegényedés fenyeget, a 18–24 éves fiataloknak pedig több mint egyharmada sem állással nem rendelkezik, sem oktatásban, illetve képzésben nem részesül.

A szociális helyzet szempontjából a lakhely is jelentőséggel bír. A vidéki térségben élő emberek körében majdnem négyszer nagyobb a valószínűsége a társadalmi kirekesztésnek, mint a városlakók esetében.

 

Te hogyan segíthetsz?

A társadalmi kirekesztés problémájával az EU ifjúsági stratégiája és a „Fiatalok lendületben” program is foglalkozik. A két uniós kezdeményezés számos lehetőséget kínál Neked és Unió-szerte a többi fiatalnak is a tanulásra és a tevékeny polgári szerepvállalásra.

Arra is lehetőséged van, hogy részt vegyél az EU által indított strukturált párbeszédben,  illetve hogy tájékozódj arról, milyen véleményeket fogalmaztak meg kortársaid a 2014-es Ifjúsági Konferencia Thesszalonikiben.

 

 

Közzétéve: csü., 11/04/2013 - 17:03


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!