Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A fogyatékosság nem jelenthet akadályt

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Európa országaiban 80 millióan élnek valamilyen fogyatékossággal. A fogyatékossággal élő polgárok a teljes lakosság mintegy 15%-át teszik ki, ami igen magas arány. A fogyatékos polgárok közül mégis többen úgy érzik, hogy a társadalom többi tagjától elszigetelten élik mindennapjaikat, és másoktól eltérően nem élvezhetik teljes mértékben az Európai Unión belüli szabad mozgásból eredő előnyöket, noha ez megilletné őket.

Mindegyik uniós polgárt megilleti a jog, hogy másik EU-tagállamban tartózkodjon, vállaljon munkát, illetve folytasson tanulmányokat. Azok azonban, akik fogyatékossággal élnek, a gyakorlatban esetenként azt tapasztalják, hogy mégsem állnak a rendelkezésükre ugyanazok a lehetőségek, mint egészséges társaiknak.

Előfordul, hogy akadályok hátráltatják őket a tanulás, az álláskeresés, az utazás, valamint az áruk és szolgáltatások vásárlása terén, sőt még az olyan egyszerű dolgok tekintetében is, mint amilyet az információkhoz való hozzáférés jelent.

 

Szabad mozgás

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum kampányt indított annak érdekében, hogy teljes mértékben felszámolja a fogyatékossággal élőket hátráltató akadályokat. A kampány mindenekelőtt arról hivatott meggyőzni az embereket, különösen a munkaadókat és a közszolgáltatókat, hogy változtassák meg hozzáállásukat, és maguk is csatlakozzanak az akadálymentesítési törekvésekhez.

  • Az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag követelményeket vezetett be Unió-szerte az áruk és szolgáltatások hozzáférhetősége vonatkozásában.
  • Az európai mobilitási kártya megkönnyíti a fogyatékossággal élők számára, hogy az Európai Unión belül másik országba utazzanak. A kártya birtokosa ugyanolyan feltételek mellett vehet igénybe bizonyos szolgáltatásokat, mint az adott ország fogyatékossággal élő saját állampolgárai.

 

Te mit tehetsz?

  1. Töltsd le a kampány „eszköztárát”, és Te is tegyél azért, hogy ténylegesen érvényesüljön a mozgás szabadságának elve.
  2. Nyomtasd ki a szórólapot, és népszerűsítsd a kampányt az iskoládban, egyetemeden, munkahelyeden és ismerőseid, illetve barátaid körében.