Vet du hvilke rettigheter du har som forbruker?

EU-forbrukerrettighetene dekker kontrakter, mat, helse, Internett-rettigheter og andre områder. Neste gang du kjøper et produkt med feil fra et annet EU-land eller flyvningen din er forsinket eller kansellert, kan du finne ut nøyaktig hvilke rettigheter du har i slike og andre tilfeller, ved å ta en titt på disse to webområdene:
- Helse og forbrukere – informasjon om produktsikkerhet, forbrukerrettigheter, internasjonal shopping og ferier.
- Ditt Europa – forbrukere – informasjon om shopping, Internett-rettigheter og personlig økonomi.
Hjelp og råd
Michel, som bor i Frankrike, bestilte et digitalt kamera på et tysk webområde. Han betalte 300 euro på forhånd for kameraet, og han fikk deretter informasjon om at den tyske forhandleren hadde sendt kameraet via posten. Men kameraet kom aldri frem. Michel prøvde å kontakte forhandleren flere ganger, men fikk ikke svar. Han henvendte seg til det europeiske forbrukersenteret European Consumer Centre (ECC) i Frankrike. Det franske ECC-senteret tok kontakt med det tyske forbrukerrådet for Internett-relaterte saker, som kontaktet forhandleren direkte. Ettersom forhandleren ikke hadde noe bevis for at varen var sendt i posten, var han tvunget til å skaffe Michel et nytt kamera.
Hvis du har lignende problemer, kan EU-nettverket av EU-forbrukersentre (ECC-Net) tilby gratis forbrukerhjelp og -råd. Du får elektronisk hjelp i alle EU-land, fordi det finnes et EU-forbrukersenter i alle EU-land (og i Norge og på Island).
Mer informasjon
Hvis du er interessert å lære mer om dine rettigheter, tilbyr Dolceta elektroniske moduler som fokuserer på forbrukerrettigheter, tjenester, produktsikkerhet, miljøvennlig forbruk og finansielle tjenester.
Europa-dagboken inneholder informasjon om EU-institusjoner og -saker, for eksempel relatert til helse og forbrukervern, studier i utlandet, miljøet osv.
Publisert: Fre, 12/04/2013 - 14:46
New!
Info for young people in the western balkans