Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Er ligestilling mellem kønnene en realitet?

A picture
© shutterstock.com - Aaron Amat
Selv her i det 21. århundrede findes der ulighed mellem kvinder og mænd, især på arbejdsmarkedet. Kvinder tjener i snit 17 % mindre end mænd i løbet af deres liv.

Gennem de sidste årtier har EU gjort store fremskridt i retning af ligestilling: flere kvinder er kommet ud på arbejdsmarkedet, og de har bedre adgang til uddannelse. EU-Kommissionen har været med til at fremme lighed gennem sin strategi for ligestilling mellem kvinder og mænd.

 

Close the gender pay gap

 

Ligelønsdag

Den første europæiske ligelønsdag fandt sted i marts 2011. Målet var at øge kendskabet til lønforskellene mellem mænd og kvinder. Datoen – 5. marts – var den dag, hvor den gennemsnitlige kvinde ville have tjent lige så meget, som den gennemsnitlige mand tjente i 2010 – altså 64 dage ind i det nye år. Ligelønsdagen er blevet fejret i nogle år i mange europæiske lande.

"Den europæiske ligelønsdag minder os om, hvor meget der stadig  skal gøres for at udligne lønforskellene mellem kvinder og mænd", sagde Viviane Reding (næstformand i Kommissionen og kommissær for retlige anliggender). Hun lovede at arbejde sammen med EU-landenes regeringer, erhvervslivet og fagforeningerne, "så vi en dag ikke længere har brug for en ligelønsdag for at gøre opmærksom på forskellene mellem mænds og kvinders indtjening."
 

Beregn lønforskellene i dit job.

 

Få hjælp

Har du nogensinde oplevet, at dit køn forhindrede dig i at få et job? Eller har du set andre blive uretfærdigt behandlet på grund af deres køn? Kontakt dit nationale ligestillingsorgan og find ud af, hvordan EU-reglerne kan hjælpe dig.

Overvejer du at starte din egen virksomhed, kan initiativet Ligestilling betaler sig hjælpe dig med at finde de færdigheder, du skal bruge, hos kvinder på arbejdsmarkedet. Du får også tips til at udveksle god praksis, når det gælder om at tiltrække, fastholde og udvikle de største talenter og mindske lønforskellene mellem mænd og kvinder.