Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Enakost med spoloma danes

A picture
© shutterstock.com - Aaron Amat
V 21. stoletju so še vedno neenakosti med ženskami in moškimi, zlasti na trgu dela. Ženske v Evropski uniji zaslužijo v povprečju 17 % manj kot moški.

V zadnjih desetletjih je EU zelo napredovala na področju enakosti med spoloma: zaposlenih je več žensk in dostop do izobraževanja in usposabljanja je boljši. Evropska komisija je pomagala spodbujati enakost med spoloma s strategijo za enakost med ženskami in moškimi.

 

Close the gender pay gap

 

Dan enakega plačila

Prvi evropski dan enakega plačila za povečanje ozaveščenosti o razlikah v plačah med spoloma je bil 5. marca 2011. Na ta dan smo opozorili na dejstvo, da bi ženska povprečno morala delati dodatnih 64 dni, da bi zaslužila toliko, kot je moški povprečno zaslužil v letu 2010. Dan enakega plačila vsako leto obeležujejo v številnih evropskih državah.

„Evropski dan enakega plačila nas opozarja, kako veliko je še treba storiti, da bi premostili razlike v plačah,“ je dejala Viviane Reding, podpredsednica Evropske komisije in komisarka za pravosodje, pri čemer se je zavezala sodelovanju z državami EU, podjetji in sindikati, „da nekega dne ne bomo več potrebovali dneva enakega plačila, s katerim opozarjamo na razlike v plačah med moškimi in ženskami."
 

Izračunaj razliko v plači za svoje delovno mesto.

 

Svetovanje in pomoč

Se ti je že zgodilo, da zaradi svojega spola nisi dobil(-a) službe ? Ali pa si bil(-a) priča, da so nekoga nepošteno obravnavali zaradi njegovega ali njenega spola? Za nasvet in pomoč se obrni na Urad za enake možnosti, kjer ti bodo povedali, kaj v tvojem primeru določa zakonodaja EU.

Če nameravaš ustanoviti svoje podjetje, ti lahko pobuda Enakost se obrestuje pomaga pri iskanju ženskih talentov z znanjem, ki ga zahteva trg dela. Pobuda tudi zagotavlja načine za izmenjavo dobre prakse za privabljanje, ohranjanje in nadaljnji razvoj najbolj nadarjenih ter zmanjševanje razlike v plačah med spoloma.