Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Što znači mobilnost u Europskoj uniji?

European Youth Week 2013
© Eurodesk
Riječ je o prilikama u Europi: možete odabrati što vam najviše odgovara – studij, rad, volontiranje, pripravnički staž ili razmjena.

Europska unija pruža vam razne prilike da provedete duže ili kraće razdoblje u stranoj zemlji. Sve o tome saznajte više ovdje na Europskom portalu za mlade.

 

Pripravnički staž

Pripravnički staž jedan je od najboljih načina za upoznavanje radne okoline dok stječete praktično iskustvo i vještine za buduću karijeru. Možete ga odraditi u okviru svojeg strukovnog obrazovanja, u poljima kao što su znanost i inovacije, ali i u brojnim drugim područjima u kojima se nude brojne prilike.

 

Volontiranje

Pridružite se rastućem broju mladih ljudi koji volontiraju u Europi izborom najbolje mogućnosti za vas. Možete se pridružiti na internetu, u volonterskom kampu ili čak putem Europske volonterske službe.

 

Rad

Iako je nezaposlenost mladih u Europi visoka, možete potražiti posao u inozemstvu. Međutim, zaposlenje u stranoj zemlji ne mora biti trajno; postoje kratkoročne prilike poput rada kao „au pair” ili sezonski poslovi tijekom praznika. Štogod odabrali, dobro je upoznati se s pravima povezanima s poslom prije početka takvog iskustva.

 

Studij

Vrijeme provedeno studirajući u drugoj zemlji donijet će vam obrazovne, kulturne i osobne pogodnosti, ali i dati vašoj karijeri dodatni poticaj. Međutim, vaš međunarodni studij ne mora biti u učionici, postoje i drugi načini učenja.

 

Izvan Europe

Prilike koje vam se nude prelaze i europske granice; možete putovati svijetom u okviru umjetničkih razmjena, pripravništva, volonterskog rada i razmjene mladih.

 

Ne možete se odlučiti?

Da bi vam uštedio vrijeme, Eurodesk vam donosi popis prilika u Europi s rokovima za prijavu tijekom sljedeća dva mjeseca.

 

Ako pak informacije češće pronalazite putem društvenih medija, pogledajte i Eurodeskove stranice na Facebooku i Twitteru, gdje se nalaze ažurirane informacije o prilikama za mlade.

Objavljeno: pet, 30/05/2014 - 13:06


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!