Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Какво означава да бъдем мобилни в Европейския съюз?

European Youth Week 2013
© Eurodesk
Става дума за наличието на възможности в Европа: можете да избирате между учене, работа, доброволческа дейност, учебни и други стажове или обмени — това, което ви подхожда най-много.

Европейският съюз ви предоставя множество различни възможности да прекарате по-дълъг или по-кратък период от време в друга страна. Можете да откриете какви са те на Европейския младежки портал.

 

Стажове

Стажът е една от най-добрите възможности да започнете работа, като трупате практически опит и умения за бъдещата ви кариера. Можете да стажувате в рамките на вашето професионално образование в области като наука и иновации и в много други сфери, предлагащи ви множество възможности.

 

Доброволческа дейност

Можете да се присъедините към все повечето млади хора в Европа, занимаващи се с доброволческа дейност, като изберете най-подходящата за вас възможност. Можете да работите като доброволци онлайн, в  работен лагер или дори в рамките на Европейската доброволческа служба.

 

Работа

Въпреки че младежката безработица в Европа е висока, можете да потърсите работа в чужбина. Не е наложително обаче да работите в друга страна за постоянно; има краткосрочни възможности  например работа като „au pair“ (лице, което живее временно в приемащо семейство, в което извършва лека домашна работа и/или полага грижи за дете) или извършване на сезонна работа през ваканциите. Каквото и да изберете, по-добре е да знаете какви савашите свързани с работата права, преди да се заемете с нея.

 

Учене

Един период на обучение в друга страна може не само да е от полза за вас  в образователен, културен и личностен аспект, но и да подпомогне сериозно бъдещата ви кариера. Все пак не е задължително обучението в чужбина да протече в класна стая, има и други начини да се учи.

 

Извън Европа

Вашите възможности не се ограничават с Европа; можете да пътувате по света за  обмен в сферата на изкуствата, стажове, доброволчески дейности и младежки обмен.

 

Не можете да решите?

За да ви спести време, Евродеск ви предлага списък с възможности в Европа, чиито срокове настъпват през следващите два месеца.

 

Ако повече ви допада да търсите информация в социалните медии, проверете страниците на Евродеск във Facebook и Twitter, които съдържат актуализирана информация за възможностите за младежи.

Публикувана на: пет, 30/05/2014 - 11:30


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!