Забелязахме, че използвате стара версия на Microsoft Internet Explorer. Този уебсайт е оптимизиран за работа с Internet Explorer 9 и по-нови версии. Съветваме ви да актуализирате браузъра си, за да можете да използвате всички функции на уебсайта. По-нова версия на Internet Explorer можете да изтеглите от уебсайта на „Майкрософт“ http://www.microsoft.com.

Европейски младежки портал

Информация и възможности за млади хора в Европа


flag

Училища и университети

Video: 

Euroscola Day


Участвайте в дебат на Европейския парламент

Станете евродепутат за един ден и научете от първа ръка как работи той посредством схемата „Евроскола“.

Евроскола“ дава възможност на ученици на възраст 16—18 години от всички страни на ЕС да прекарат един ден като членове на Европейския парламент в Страсбург.

Освен че ще обсъждате европейски въпроси на пленарна сесия и на заседания на комисии, вие ще можете също да гласувате и да приемате резолюции. Ще имате и възможност да представите вашето училище и регион на останалите участници.

Същевременно с това ще упражните езиковите си умения и ще завържете нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

 

Как да кандидатствате

Най-напред, за да бъде избрано за участие в „Евроскола“, вашето училище трябва да се пребори с други училища от вашата страна.

Как да кандидатствате в страната, в която живеете.

Ако вашето училище бъде избрано, можете да се подготвите за деня в Европейския парламент благодарение на материалите, които можете да изтеглите от уебсайта на „Евроскола“. По този начин ще можете да се подготвите по-добре по въпросите, които ще се обсъждат.

 

Факти за „Евроскола“

Всяка година се провеждат около 20 сесии „Евроскола“ със средно 600 участници.