Европейски младежки портал

Информация и възможности за млади хора в Европа

A picture
© European Union

Изберете ролята си в модела на Европейския съюз

Искате да изиграете ролята на член на Европейския парламент, министър в Съвета на ЕС, журналист, лобист или устен преводач? Участвайте в симулацията на процеса на одобряване на нови закони в Европейския съюз.

Моделът на Европейския съюз (MEU) е симулация на процеса на вземане на решения в ЕС и на политическите дебати, която се провежда всяка година в Страсбург.

Участниците възпроизвеждат работата на европейските институции в Европейския парламент, като обсъждат две оспорвани предложения от реалния живот, изготвени от Европейската комисия. Докато евродепутати и министри от Съвета на ЕС симулират обикновена законодателна процедура, лобисти се опитват на повлияят на двете институции, журналисти съобщават за развитието на дискусиите, а устни преводачи трябва да превеждат дебатите в реално време на родния си език или на английски.

 

Представете си, че в продължение на една седмица вашите решения са определящи за ставащото в Европа. Представете си удобен стол в Съвета – не просто стол, а по-скоро вдъхновяващ поглед към бъдещето. Представете си също около 200 добре облечени, умни, невероятни и загрижени хора, които мислят за бъдещето, за настоящето и за Европа. С една дума, не си представяйте нищо, тъй като и без това ще бъдете удивени от тази симулация!“

Йоанна Микова (министър от Съвета по време на симулацията през 2011 г.)

 

Кой може да кандидатства?

Млади хора на възраст от 18 до 26 години, които постоянно пребивават в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Турция.

Кандидатите трябва да се интересуват от работата на европейските институции и да са способни активно да участват в дебата.

 

Как да кандидатствате

Изберете една от наличните 5 роли и следвайте процедурата за кандидатстване.