Забелязахме, че използвате стара версия на Microsoft Internet Explorer. Този уебсайт е оптимизиран за работа с Internet Explorer 9 и по-нови версии. Съветваме ви да актуализирате браузъра си, за да можете да използвате всички функции на уебсайта. По-нова версия на Internet Explorer можете да изтеглите от уебсайта на „Майкрософт“ http://www.microsoft.com.

Европейски младежки портал

Информация и възможности за млади хора в Европа


flag

Настаняване

Young People
© iStockphoto.com - clearstockconcepts

Живот в чужбина

Независимо дали пътувате, за да учите, работите или да бъдете доброволец в друга страна, ще ви е необходимо място, където да отседнете по време на вашия престой. Научете какво трябва да направите и как да си потърсите жилище за престоя ви в чужбина.

Вашата Европа ви предоставя цялата необходима информация за вашите права и задължения, когато живеете в друга страна. Ако учите, работите или все още търсите работа, ще е необходимо да свършите някои неща при преместването ви в другата страна.

 

Къде и как ще търсите място за живеене зависи до голяма степен от страната и града, в които се премествате, затова е важно да получите информация на място. Не се колебайте да се свържете с Евродеск за по-нататъшна помощ на място. Когато живеете в чужбина е важно да се свържете с местното посолство на вашата страна, тъй като оттам също могат да ви помогнат.

 

Общности на живеещи в чужбина лица

Вие вероятно няма да сте единственият чужденец, живеещ в избрания от вас град. В света съществуват различни групи на живеещи в чужбина лица, които могат да ви помогнат да си намерите жилище, работа, мебели, да откриете прояви, които ви интересуват, или да ви дадат полезни съвети.

  • Just Landed: изберете страна и ще бъдете свързани с други живеещи в чужбина лица и ще научите какво ви е нужно, за да живеете в чужбина.
  • Expatriates.com: проверете обявите за вашия град или регион или публикувайте ваша собствена обява.
  • InterNations: открийте други живеещи в чужбина лица в повече от 390 града по света. Получете съвети или помощ, съберете се с други хора в рамките на месечни прояви и дейности.
     

Можете да намерите много други подобни общности във Facebook — достатъчно е да извършите търсене за града, в който се премествате.