Европейски младежки портал

Информация и възможности за млади хора в Европа

A picture
© shutterstock.com – YanLev

Безопасност в интернет!

Младите хора прекарват много време в интернет, използвайки компютър или телефон. Сигурни ли сте, че сте в безопасност, докато сърфирате в мрежата?

Важно е винаги да помните, че всичко, което публикувате онлайн, остава публично завинаги. Независимо дали става дума за видеоклип или текст, той повече няма да принадлежи само на вас. Публикуването на каквато и да е лична информация в блогове, социални профили и чрез съобщения може да бъде опасно и да доведе до онлайн злоупотреба. Затова не казвайте и не правете онлайн нищо, което не бихте направили лично и публикувайте само неща, които според вас няма проблем хората да видят и знаят.

 

Защитете себе си в мрежата

Ins@fe предлага някои основни правила и съвети как да сте в безопасност в мрежата – когато играете игри или чатите или просто се забавлявате. Можете да получите съвет и от вашия национален център за осведоменост.

Забавен начин да научите как да сте в безопасност в интернет е играта на Съвета на Европа Through the Wild Web Wood.

 

Споделяне на информация извън интернет

Можете да изтеглите брошурата Поемете контрола върху личните си данни от Европейската комисия и да популяризирате по-безопасното поведение в интернет сред приятелите и членовете на семейството си, в училище или във вашата общност.