Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Video: 

Marathon


Όταν διαλύεται ο καπνός

Το 28% των κατοίκων της ΕΕ καπνίζει, μεταξύ των οποίων και το 29% των νέων ηλικίας 15-24 ετών. Το κάπνισμα ξεκινά συνήθως σε νεαρή ηλικία ή στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Ενημερώσου εσύ και ενημέρωσε και άλλους για τις σωστές επιλογές!

Smoking continues to be the largest single cause of preventable death and disease in the EU. Cigarettes contain a number of toxins Το κάπνισμα στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι η συχνότερη αιτία θανάτου και ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Τα τσιγάρα περιέχουν διάφορες τοξίνες καθώς και νικοτίνη, μια ιδιαίτερα εθιστική ουσία που μπορεί να ωθήσει πολλούς νέους να στραφούν από το περιστασιακό στο καθημερινό κάπνισμα.
 

Θέλεις να σταματήσεις το κάπνισμα;

Αν είσαι νέος και θέλεις να σταματήσεις το κάπνισμα ρίξε μια ματιά στην πρόσφατη καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα». Μπορείς να βρεις πρακτικές συμβουλές για το πώς να κόψεις το κάπνισμα και ένα καινοτόμο εργαλείο, το iCoach. Η ψηφιακή αυτή εκπαιδευτική πλατφόρμα για την υγεία σε βοηθά να κόψεις το κάπνισμα με τον δικό σου ρυθμό. Το iCoach διατίθεται δωρεάν στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Αναλύει τις καπνιστικές σου συνήθειες και σου δίνει καθημερινά εξατομικευμένες συμβουλές.

Πολλές χώρες έχουν επίσης δημιουργήσει τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας ή διαδικτυακά υποστηρικτικά κέντρα που μπορούν να σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου να κόψεις το κάπνισμα για πάντα.

 

Θα ήθελες να βοηθήσεις στην αντικαπνιστική εκστρατεία;

Την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου) διοργανώνονται ενημερωτικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις για τις καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος, όπως ο θάνατος και οι ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα. Το διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό μπορεί να σε βοηθήσει στην απόφασή σου να κόψεις το κάπνισμα.

 

Νομοθεσία για το κάπνισμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά να καθοριστεί το 18ο έτος ως κατώτατο όριο ηλικίας για το κάπνισμα. Σήμερα, 21 από τα 27 κράτη μέλη εφαρμόζουν αυτό το όριο, ενώ στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο το κατώτατο όριο εξακολουθεί να είναι το 16ο έτος.

Για να περιορίσουν το παθητικό κάπνισμα, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει αυστηρή νομοθεσία κατά του καπνίσματος, σύμφωνα με την οποία το κάπνισμα απαγορεύεται σε σχεδόν όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των μπαρ.

Ο χάρτης κατά του καπνίσματος που έχει καταρτίσει η Σύμπραξη Κατά του Καπνίσματος δείχνει την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος σε κάθε χώρα της Ευρώπης.