Europski portal za mlade

Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Young People
© iStockphoto.com - clearstockconcepts

Život u inozemstvu

Bez obzira na to putujete li u stranu zemlju radi studija, posla ili volontiranja, trebat će vam mjesto gdje možete živjeti. Saznajte što morate učiniti i kako pronaći smještaj tijekom boravka u inozemstvu.

 

Vaša Europa daje vam sve informacije o vašim pravima i obvezama tijekom života u stranoj zemlji. Bilo da ste na studiju, zaposleni ili u potrazi za poslom, morate se upoznati s nekim činjenicama kada se preselite u stranu zemlju.

 

Gdje i kako tražiti mjesto za život uvelike ovisi o zemlji i gradu kamo se selite, stoga je bitno dobiti lokalne informacije. Slobodno se obratite organizaciji Eurodesk Multiplier za više lokalne potpore. Kada živite u inozemstvu, također je važno obratiti se veleposlanstvu svoje zemlje jer vam i oni mogu pomoći.

 

Zajednice iseljenika

Vjerojatno nećete biti jedini stranac u svojem novom gradu. Više skupina za iseljenike diljem svijeta mogu vam pomoći naći smještaj, posao, namještaj, događanja i brojne korisne savjete.

  • Just Landed: odaberite zemlju, povežite se s ostalim iseljenicima i saznajte što vam je potrebno za život u inozemstvu.
  • Expatriates.com: pogledajte oglase za svoj grad ili regiju ili postavite vlastiti oglas.
  • InterNations: pronađite ostale iseljenike u više od 390 gradova diljem svijeta. Primite savjete, sudjelujte u mjesečnim događanjima i aktivnostima i izvan interneta.

 

Možete pronaći i mnoštvo drugih zajednica, poput onih na Facebooku, samo potražite grad u koji se selite.