Utilizați o versiune veche a Microsoft Internet Explorer. Acest site este optimizat pentru versiunea 9 și versiunile ulterioare ale Internet Explorer. Vă recomandăm să vă actualizați browserul pentru a putea beneficia de toate funcțiile acestui site. Consultați site-ul Microsoft http://www.microsoft.com pentru a descărca o versiune Internet Explorer mai recentă.

Portalul european pentru tineret

Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.


flag

Formare

A picture
© shutterstock.com - artiomp

Învăţaţi o meserie

Fie că vă mai aflaţi încă pe băncile şcolii, fie că sunteţi absolvent de facultate, un program de formare profesională vă poate ajuta să vă pregătiţi pentru piaţa globală a locurilor de muncă, oferindu-vă competenţe specifice.

Locurile de muncă pentru care se cere un nivel mediu de calificare sunt mai numeroase decât cele care necesită studii universitare, aşadar avantajele unui program de formare profesională sunt evidente.

 

Aflaţi mai multe despre aceste programe accesând site-ul Euroguidance - Centre de resurse pentru orientarea profesională.

 

Programele de formare profesională se aseamănă cu cele de ucenicie - ambele optând pentru o combinaţie între teorie şi practică. Ele se pot desfăşura la nivelul învăţământului secundar sau post-secundar, dar nu sunt echivalente cu învăţământul superior.

 

Dacă sunteţi student, vă puteţi îmbunătăţi competenţele profesionale participând la un stagiu în alte ţări din UE prin intermediul Programului Leonardo da Vinci.

 

O mai bună recunoaştere a formării profesionale

Există mai multe iniţiative europene menite să îmbunătăţească recunoaşterea şi calitatea competenţelor şi calificărilor obţinute prin participarea la programe de formare profesională: