Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Video: 

Global Warming Infographic


Éghajlatváltozás

Mi okozza az éghajlatváltozást, és mit tehetünk bolygónk jövőjéért?

Az emberi civilizáció az éghajlat, azaz az időjárási viszonyok megváltozását eredményezte. Ez a folyamat legalább 100 éve kezdődött és napjainkban is tart. A fűtés, a világítás, valamint az autók és elektromos berendezések üzemeltetése céljából felhasznált szén, kőolaj és földgáz elégetése során szén-dioxid (CO2) jut a légkörbe. A szén-dioxid üvegházhatású gáz: a földfelszínről visszavert hőenergia egy részét elnyeli, és ezáltal a Föld légkörének felmelegedését okozza.

Fontos megemlíteni az üvegházhatású gázok között a metánt is, amelyet a világszerte tenyésztett több millió szarvasmarha juttat nagy mennyiségben a légkörbe.

 

Dominóeffektus

Az üvegházhatású gázok természetes alkotóelemei a légkörnek. Mivel azonban az emberi tevékenységek következtében egyre nagyobb tömegben keletkeznek, a Föld légköre melegszik. Ennek hatására az időjárás szélsőségesebbé válik: gyakoriabbak az áradások, az orkánszerű szelek stb., a szélsőséges időjárási jelenségek pedig nagy pusztítást okoznak. A globális felmelegedés következtében olvadásnak indult a sarki jégtakaró, ami a tengerek és óceánok vízszintjének emelkedéséhez vezet. Tetten érhető a dominóeffektus: az éghajlat változása az állat- és növényvilág, végső soron pedig az egész emberiség életére hatást gyakorol.

 

Az éghajlatváltozásra Te is hatással vagy!

Mindennapi tevékenységeid révén Te is hozzájárulsz ahhoz, hogy növekedjen a légkör szén-dioxid-tartalma. Hogy hogyan? Megtudhatod, ha kiszámolod, mekkora a szénlábnyomod.

 

 

Mit tudsz tenni az éghajlat védelmében?

Ültess fát – a fák elnyelik a szén-dioxidot, és így fékezik az éghajlatváltozást. Ezt szorgalmazza az Egymilliárd fát a Földnek! kampány is, amelynek elindítása, azaz 2006 óta minden évben sikerült elérnie, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó emberek világszerte elültessenek egymilliárd fát. A kampányt jelenleg egy gyermekeknek szóló kezdeményezés, a „Plant-for-the-Planet” (Ültess fát a bolygóért) működteti. A kezdeményezés „szülőatyja” Felix Finkbeiner, aki mindössze 9 éves volt az ötlet megszületése idején. Nézd meg Felix ENSZ-ben mondott beszédét felvételről!

Kapcsold le a villanyt – március 23-án este 8:30-kor kapcsold le a villanyt a lakásodban, ezzel jelezve, hogy Téged is foglalkoztat bolygónk jövője. Több száz millióan fognak ugyanígy cselekedni világszerte, amikor részt vesznek a Föld órája elnevezésű kezdeményezésben. Fontos, hogy mindenütt, minden időben és minden lehetséges módon takarékosan bánj az energiával.

 

Oszd meg ismereteidet másokkal, különösen a fiatalabbakkal – mondd el a testvéreidnek, amit az éghajlatváltozásról tudsz, és hívd fel a figyelmüket az alábbi interaktív játékokra, hogy ők is tudatosan tegyenek az éghajlat védelméért.

  • Climate Cops: lépj be Te is az éghajlatvédelmi rendőr-akadémia hallgatói közé!
  • Pook in the world: izgalmas ismeretterjesztő játék 6 éves és idősebb gyerekeknek.
  • BBC Climate Challenge: Earth's future is in your hands: a játékban az Európai Nemzetek elnökeként tenned kell az éghajlatváltozás visszaszorításáért, ugyanakkor arra is törekedned kell, hogy ne veszítsd el a választópolgárok támogatását. Ez nem is olyan könnyű feladat, mint hinnéd.
  • Eco Kids: a gyermekeknek és tanároknak szóló, díjnyertes ismeretterjesztő honlapot az Earth Day Canada környezetvédelmi jótékonysági szervezet működteti.