Den Europæiske Ungdomsportal

Information og muligheder for unge i hele Europa.

© fotolia.com - zaretskaya
© fotolia.com - zaretskaya

Det europæiske ungdoms-OL: små olympiader med kommende stjerner

Det europæiske ungdoms-OL afholdes om vinteren og om sommeren hvert andet ulige år og er den største begivenhed for unge europæiske atleter, der ønsker en international oplevelse. Deltagerne får lejlighed til at opleve alle aspekter af et rigtigt OL.

Det Europæiske ungdoms-OL, der blev lanceret i 1990 under navnet ”de europæiske olympiske ungdomsdage”, er den eneste multisportslige begivenhed i Europa og et initiativ iværksat af sammenslutningen af europæiske olympiske komitéer. Med det europæiske ungdoms-OL fulgte Europa en tradition fra andre kontinenter som f.eks. Asien, der allerede havde sit eget OL.

 

Hvornår finder det sted?

I 2013 foregik vinterlegene i Brasov i Rumænien, mens sommerlegene afholdes i Utrecht i Holland.

 

Hvem deltager?

Både sommer- og vinterudgaven af det europæiske ungdoms-OL er rettet mod unge atleter fra hele Europa mellem 14 og 18 år. Der er omkring 2 500 deltagere ved sommerlegene og 1 300 ved vinterlegene.

Der er ni olympiske sportsgrene repræsenteret ved det europæiske ungdoms-OL: atletik, basketball, cykelsport, gymnastik, håndbold, judo, svømning, tennis og volleyball.

Du kan også blive en del af det europæiske ungdoms-OL ved at melde dig som frivllig. Da ungdoms-OL i Brasov allerede er afholdt i slutningen af februar, er den eneste mulighed i 2013 at melde sig som frivillig til OL i Utrecht.

 

”Ungdoms-OL’et er en stor motivation for unge europæiske atleter, da det giver deres karriere mening helt fra starten".
Jacques Rogge, formand for Den Internationale Olympiske Komité og stifter af det europæiske ungdoms-OL.

 

Hvad går det ud på?

Principperne bag det europæiske ungdoms-OL bygger på Pierre de Coubertins olympiske charter. Begivenheden skal bidrage til en bedre og mere fredelig verden ved at oplyse ungdommen, i dette tilfælde gennem sport. Legene er i tråd med det olympiske ideal og hjælper med at skabe fælles forståelse uden nogen form for diskrimination gennem venskab, solidaritet og fair play.

Det europæiske ungdoms-OL følger samme model som det rigtige OL: Der er både åbningsceremoni og afslutningsceremoni, den olympiske flamme brænder under hele begivenheden, der bliver spillet nationalsang til ære for vinderen, og der hejses flag for alle medaljetagerne.