Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

DiscoverEU


DiscoverEU
Vad är DiscoverEU?

Är du 18 år? Är du redo för ett äventyr och vill upptäcka Europa? Anmäl dig till initiativet DiscoverEU så har du chans att resa gratis i sommar. EU delar ut omkring 15 000 resekort till unga.

Ta chansen att resa till andra länder, upptäcka Europas mångfald och kulturrikedom, få nya vänner och hitta dig själv.

I år är det dessutom Europaåret för kulturarv, så det pågår en mängd evenemang för att uppmärksamma våra rika kulturskatter runtom i Europa.

För det mesta kommer du att resa med tåg. Då kan du passa på att njuta av utsikten och se alla olika städer och vackra landskap genom tågfönstret.

För att du lättare ska kunna resa dit du vill får du också använda resekortet på t.ex. bussar och färjor. Om det inte finns något annat färdmedel kan flygresor tillåtas, men bara i undantagsfall. Det gör att även du som bor i avlägsna trakter eller på en ö kan delta.

 

Vem kan söka?

Du måste

  • vara 18 år den 1 juli 2018 (född mellan den 2 juli 1999 och den 1 juli 2000)
  • vara medborgare i något av de 28 EU-länderna
  • fylla i ditt id- eller passnummer i ansökningsblanketten på nätet
  • börja din resa i ett av de 28 EU-länderna
  • planera att starta resan mellan den 9 juli och den 30 september 2018
  • planera att resa i mellan 1 och 30 dagar
  • planera att resa till minst ett och högst fyra EU-länder utanför ditt hemland
  • vilja bli DiscoverEU-ambassadör.

Om du uppfyller kriterierna kan du ansöka på nätet.

Du kan ansöka ensam eller i en grupp på högst fem personer. Om ni är en grupp måste ni först utse en gruppledare. Det är gruppledaren som fyller i ansökningsblanketten och gör frågesporten och svarar på utslagsfrågan. Han eller hon får en kod när ansökan skickas in. Med hjälp av koden kan övriga gruppmedlemmar registrera sig på nätet och fylla i sina personuppgifter. Alla medlemmar i gruppen måste vara 18 år.

Vanliga frågor

 

När och hur ansöker man?

Ansökningsomgången pågår mellan den 12 juni kl. 12:00 och den 26 juni 2018 kl 12:00 (svensk tid). Först ska du lämna dina personuppgifter och berätta mer om den resa du planerar att göra. Sedan ska du göra en frågesport med 5 frågor med koppling till Europaåret för kulturarv 2018 och olika EU-initiativ för unga. Du måste också svara på en utslagsfråga som används för att rangordna de sökande om resekorten inte räcker till alla. Om du blir utvald måste du börja resan mellan den 9 juli och den 30 september 2018.

 

Europa ligger för dina fötter. Ta första steget!

 

Inspirerande TedX-video med Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Vad vill vi att du ska göra?

Genom att bli en DiscoverEU-ambassadör uppmanas du att berätta om resan på Facebook, Twitter, Instagram eller andra sociala medier, eller hålla en presentation på din skola eller i din kommun. Glöm inte att gå med i Facebookgruppen för DiscoverEU!

Vill du veta mer?

Om du har frågor om DiscoverEU ber vi dig att först titta på sidan med vanliga frågor. Om du inte hittar det du söker kan du kontakta oss direkt genom att klicka på ”Fråga oss!”. Vi försöker besvara alla frågor inom fem arbetsdagar.
Fråga oss!