Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

DiscoverEU


DiscoverEU
Какво представлява DiscoverEU?

Ти си на 18 години? Готов ли си за приключение? Ако отговорът е „да“, приготви се да опознаеш Европа като се включиш в DiscoverEU — инициатива на Европейския съюз, благодарение на която около 15 000 млади хора ще получат карта за пътуване за това лято.

Използвай тази възможност, за да усетиш свободата на движение в Съюза, да научиш повече за многообразието на Европа, да се насладиш на нейните културни богатства, да намериш нови приятели и в крайна сметка да откриеш себе си.

Освен това, тъй като 2018 г. е Европейска година на културното наследство, пътуването обещава да бъде още по-вълнуващо! Организирани са много прояви в цяла Европа, с които се чества нашето изключително разнообразно културно наследство.

Ще пътуваш главно с влак. Това означава, че ще можеш да се наслаждаваш на безкрайното разнообразие от градове и прекрасни пейзажи, които предлага нашият континент.

За да се гарантира достъп до повече части на континента, с картата за пътуване ще може да се използва и алтернативен транспорт, като например автобуси или фериботи. В изключителни случаи и когато няма друг вид транспорт, ще се разрешава пътуване със самолет. Така ще се гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или на острови, също имат възможност да участват в инициативата.

 

Кой може да кандидатства?

Можеш да кандидатстваш само ако:

  • на 1 юли 2018 г. ще си на 18 години (роден между 2 юли 1999 г. и 1 юли 2000 г. включително);
  • си гражданин на една от 28-те държави от Европейския съюз;
  • въведеш номера на твоята лична карта или паспорт в електронния формуляр за кандидатстване;
  • започнеш пътуването си в една от 28-те държави от ЕС;
  • планираш да започнеш пътуването си между 9 юли и 30 септември 2018 г.;
  • планираш да пътуваш от 1 ден до максимум 30 дни;
  • планираш да пътуваш до най-малко 1 и най-много 4 чуждестранни дестинации в рамките на ЕС;
  • си готов да станеш посланик на DiscoverEU.

Ако отговаряш на тези критерии, можеш да кандидатстваш чрез инструмента за онлайн регистрация.

Можеш да кандидатстваш самостоятелно или в група от максимум 5 души. Групите трябва да определят свой ръководител. Ръководителят на групата попълва формуляра за кандидатстване и отговаря на въпросите от викторината и на решаващия въпрос. При изпращането на формуляра ръководителят на групата ще получи код, след което ще трябва да го съобщи на останалите членове, за да могат и те да се регистрират. Използвайки този код останалите членове на групата могат да се регистрират онлайн, като попълнят личните си данни. Всички членове на групата трябва също да са на 18 години.

Често задавани въпроси

 

Кога и как да кандидатстваш?

Ще можеш да кандидатстваш онлайн от 12 юни в 12:00 ч.(Централноевропейско лятно часово време​) до 26 юни 2018 г. в 12:00 ч.(Централноевропейско лятно часово време). Първо, ще трябва да предоставиш своите лични данни и повече информация за пътуването, което възнамеряваш да предприемеш. Второ, ще трябва да отговориш на 5 въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство 2018 и с инициативи на ЕС, насочени към младите хора. И накрая, ще трябва да отговориш на един решаващ въпрос, който ще позволи на Европейската комисия да класира кандидатите, в случай че получи твърде много кандидатури. След като бъдат избрани, участниците трябва да започнат своето пътуване между 9 юли и 30 септември 2018 г.

 

Европа е пред теб. Направи първата крачка.

 

Вдъхновяващ видеоклип на TEDx с Винсент-Емануел Хер

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Какво искаме от вас?

Когато станеш посланик на DiscoverEU ще бъдеш поканен да споделиш преживяното от теб по време на пътуването, например чрез социални медии като Instagram, Facebook или Twitter или като изнесеш презентация в твоето училище или местна общност. Не пропускай да се включиш във Facebook групата DiscoverEU!

Нуждаете се от повече информация?

Ако имаш въпрос за DiscoverEU, провери отговорите на страницата за често задавани въпроси (ЧЗВ). Ако на тази страница не намериш информацията, която ти е нужна, моля, свържи се директно с нас, като щракнеш върху „Попитай ни!“. Стремим се да отговаряме на всички запитвания до пет работни дни.
Задайте въпрос!